În ultima zi a Expo-conferinței Internaționale Meat Milk, fostul ministru al agriculturii, Petre Daea, a vorbit despre potențialul agricol al României. Potrivit acestuia, terenurile agricole sunt adevărate mine de aur, iar țara noastră are șansa să fie una dintre cele mai puternice la nivel mondial din punct de vedere al producțiilor vegetale.
”Prin profesie, sunt legat în mod natural de ceea ce se întâmplă în domeniul agriculturii, luând-o de la cultivarea terenurilor, pentru că nu este lipsit de interes să ne gândim ce înseamnă terenurile agricole și cultivarea lor. Spun că ele sunt minele de aur ale viitorului. Dacă vorbim de industria alimentară, nu trebuie să uităm niciodată de unde pleacă rezultatul în industria alimentară, cum nu putem să ne gândim la producția primară, dacă acel produs nu ajunge la consumator.
România a fost, este și va fi o țară cerealieră, din punct de vedere al cultivării terenului, datorită condițiilor pedoclimatice pe care le avem și care ne asigură nouă prezența pe piața externă până pe locul 8 în lume. Este un lucru extraordinar; aici trebuie să te păstrezi și, eventual, să crești dacă randamentele te ascultă. (…) Este un obiectiv statal să însămânțăm întreaga suprafață arabilă a României”, a precizat Petre Daea.
Fostul șef de la MADR spune că țara noastră trebuie să investească în irigații, astfel încât să își aducă producțiile vegetale cât mai aproape de potențialul maxim.
”Îmi tremură vocea uneori, când mă gândesc la această situație a României, care are șansa de a nu mai fi egalată de nicio țară din Uniunea Europeană din punct de vedere al producției la două culturi. În perimetrul posibil de irigat de două milioane de hectare, intră prin asolament un milion de hectare de porumb. Un milion de hectare cu 16 tone/hectar înseamnă 16 milioane de tone de porumb. Cu încă 1,5 milioane de hectare în sistem neirigat, ajungem la un total de 24 de milioane de tone de porumb. La acest nivel de producție, România nu mai poate fi egalată de nicio țară în Uniunea Europeană.
În al doilea rând, nu voi înțelege niciodată faptul că Europa importă 85% din proteina vegetală. România, prin condițiile pedoclimatice, jumătate de milion de hectare de soia pot fi tot timpul la irigat, ceea ce înseamnă crearea condițiilor de a deveni independentă Europa de proteina vegetală pe care o importă din alte părți. Nu poți să gândești o Europa verde cu o Românie uscată”, a mai spus Petre Daea.