România va rămâne pe primul în Uniunea Europeană și în acest an, la producțiile de porumb și floarea-soarelui. Afirmația în aparține ministrului Agriculturii și Dezvoltării Rurale, Petre Daea, care argumentează pentru AGERPRES prin faptul că suprafețele însămânțate au fost mai mari decât anul trecut.
„În privinţa culturilor de toamnă, acum suntem în plin proces de recoltare la floarea soarelui şi la porumb. Până la această dată am recoltat 53% din suprafaţa însămânţată cu porumb, iar la floarea soarelui ne apropiem de final – avem aproape 97%. La sfecla de zahăr suntem la început, am recoltat doar 16%, la cartofi am ajuns la 87% din suprafaţă, la struguri de masă la 68%, iar la strugurii pentru vin la 64%. Până nu se introduc în magazie toate aceste producţii nu facem estimări”, a precizat Petre Daea.
Potrivit AGERPRES, suprafața însămânțată cu porumb depășește 2,65 milioane de hectare anul acesta, iar cea de floarea-soarelui atinge 1,16 milioane de hectare. Cifrele sunt mai mari comparativ cu anul trecut, când terenurile însămânțate cu porumb au ajuns la 2,41 milioane de hectare, iar cele cu floarea-soarelui la 1,01 milioane. Ministrul a explicat că această creștere a survenit din pricina reducerii suprafețelor cultivate cu rapiță, o cultură afectată de secetă.
Astfel, Petre Daea preconizează rămânerea României în fruntea clasamentului UE la producțiile de porumb și floarea soarelui. „Pot să vă spun că la floarea soarelui şi porumb, din perspectiva noastră, ne vom păstra primul loc şi anul acesta în Uniunea Europeană, mai ales că au fost suprafeţe mai mari şi se va vedea la producţia totală”, a declarat ministrul Agriculturii pentru AGERPRES.
Acesta a mai făcut câteva precizări legate de situația de la Comisia Europeană, care a cerut României să-și revizuiască cifrele privind recolta de porumb din 2018, de peste 18 milioane de tone. Potrivit ministrului, neînțelegerea s-a datorat unei scăpări de informații, acesta precizând că nu MADR comunică la UE, ci Institutul Național de Statistică. ”Nu poţi să pui la îndoială datele respective, datele puse la dispoziţie de instituţiile statului luate pe bază de semnătură de la producători. Acolo era vorba de o estimare, deci nu avem ce mai discuta pe această temă. Ea a fost pregătită de nişte oameni care văd cu alte dioptrii realizările din România. Eu mă folosesc de ochi fără ajutor din afară şi de datele pe care le dau fermieri când consemnează pe proprie semnătură ce producţii au fost realizate”, a comentat Petre Daea.
Ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale a mai făcut precizări legate de creșterea producției în ultimii 12 ani, de când România a intrat în Uniunea Europeană. Potrivit acestuia, în 2007, țara noastră producea în jur de 3 milioane de tone de grâu, iar în ultimii 3 ani, această recoltă a depățit 10 milioane de tone.
„Vă mai dau nişte cifre: dacă în 2007 realizam, în România, la cereale păioase (orz, grâu, secară şi orzoaica de toamnă şi de primăvară) 4 milioane de tone, în 2008 aproape 9 milioane de tone, din 2017 şi până în 2019 în fiecare an am depăşit 12 milioane de tone. În aceste condiţii, estimez că producţia totală de cereale boabe va fi anul acesta în jur de 30 de milioane de tone. Ne înscriem cu o producţie apropiată celei de anul trecut, care a fost vârful, de 31 de milioane de tone. În 2007, am avut o producţie totală de 7,8 milioane de tone de cereale boabe, iar după 10 ani, în 2017, de peste 27 de milioane de tone, în 2018 – 31 de milioane de tone – şi în acest an, după cum spuneam, aproximativ 30 de milioane de tone. La plante uleioase (floarea soarelui, soia şi rapiţă) în 2007 făceam un milion de tone, în 2008 – 1,94 milioane de tone, în 2017 – 4,9 milioane de tone, în 2018 – 5,1 milioane de tone, iar în 2019, pentru că am întors rapiţa, producţia va fi mai mică faţă de anul trecut, respectiv de 4,1 milioane de tone, dar de patru ori mai mare decât în anul 2007”, a mai precizat șeful MADR.