18 ianuarie 2022 - 00:30

Petre Daea: ”România are șansa de a fi întotdeauna pe primul loc la producțiile de cereale”

România are șansa de a fi întotdeauna pe primul loc în Uniunea Europeană la producțiile de cereale, însă interesele europenilor și pașii greșiți făcuți de actuala guvernare nu ne lasă să ajungem în această poziție, susține fostul ministru al agriculturii, Petre Daea.

Prezent într-o ediție specială a emisiunii ”Agricultura la Raport”, în cadrul Expo-conferinței Meat.Milk. 2021, Daea a vorbit despre sistemul de irigații din România și cum ar trebui acesta să fie folosit în continuare.

”Ca să nu facem ce trebuie în sistemul de irigații din România, de câtva timp se vorbește de gestionarea apei. De când am venit în Ministerul Agriculturii, și există stenograme în acest sens, am atras atenția că acesta este un pericol care ne paște și care poate influența în sens negativ mersul agriculturii românești. Când vorbești despre gestionarea apei, te gândești câtă apă dai pentru tona de produs, cum o dai, câtă energie consumi. În România, din toată cantitatea de apă care curge pe teritoriul țării, folosim sub 1% la irigații”, a precizat Petre Daea.

Potrivit fostului șef de la MADR, România ar putea fi an de an pe primul loc la producțiile de cereale, dacă sistemul de irigații și gestionarea apei ar funcționa la capacitate optimă. 

”Acest concept de gestionare a apei ne va pune în situația în care Europa să zică ”tu, România, stai! Nu gestionezi cum trebuie apa”; într-un cuvânt, tu să repari tot timpul la sistemul de irigații, dar să nu irigi niciodată. De ce? Pentru că România are șansa unică în Uniunea Europeană, și o spune inginerul Daea, de a fi întotdeauna pe primul loc la producțiile de cereale. (…) Iată șansa pe care o are țara românească. De aceea, continuitatea este cuvântul de ordine, iar în agricultură este inadmisibil să întrerupi programele începute și pe care le-a validat vremea; corecția sau îmbunătățirea lor este perfectă”, a mai spus Petre Daea pentru AGRO TV.