În urmă cu mai bine de o săptămână, fostul ministru al agriculturii, Petre Daea, lansa în spațul public o ipoteză sumbră pentru viitorul României. Potrivit acestuia, se întrezărește germenul crizei alimentare în țara noastră, iar autoritățile nu sunt pregătite să gestioneze o astfel de criză.
Într-un interviu acordat agenției de presă Sputnik, Daea a venit cu câteva completări legate de situația actuală din agricultura românească. Fostul șef de la MADR este îngrijorat în special de două elemente, apa și îngrășămintele, care ar putea provoca mari probleme în anul agricol următor.
”Una din îngrijorările mele este legată de faptul că doi factori de producție – apă și elementele nutritive care trebuie asigurate pentru creșterea și dezvoltarea plantelor din îngrășăminte sunt, în acest moment, într-o restricție determinată pe de o parte de creșterea prețurilor la îngrășăminte, ceea ce pune greutăți fermierilor, pe de altă parte, este lipsa de speranță vis-a-vis de capacitatea României de a iriga culturile în sistemul de irigat, având în vedere faptul că de doi ani de zile nu s-au continuat lucrările de investiții ale acestor obiective extrem de importante pentru țară”, a precizat fostul ministru al Agriculturii.
În aceste condiții, apariția unei crize alimentare este un pericol cât se poate de real, susține Petre Daea, iar autoritățile nu par să fie capabile în acest moment să ia măsurile necesare pentru a preîntâmpina o astfel de situație.
În ceea ce privește prognoza ANM privind rezerva de umiditate, inginerul agronom Petre Daea a subliniat că există îngrijorări la acest moment, însă este prea devreme pentru a lansa predicții privind producția și prețurile care vor fi înregistrate anul viitor.
”Într-un cuvânt, e mult prea devreme ca să spun ce se întâmplă cu cultura de grâu în etapele următoare pentru că nici nu știu ce înseamnă evoluția vremii, înțelegând aici capacitatea naturii de a aduce pe sol cantitatea de apă prin ploaie pentru a asigura necesarul de apă pentru vegetația culturilor”, a mai spus Daea.