17 octombrie 2021 - 13:04

Petre Daea, mesaj dur pentru guvernanți! ”Ieșiți la treabă, fișa postului vă obligă”

Într-un mesaj dur postat pe pagina personală de facebook, fostul ministru al agriculturii, Petre Daea, îi îndeamnă pe actualii guvernanți să iasă de sub umbrela pandemiei. Acesta îi acuză pe decidenți că se ascund sub acest pretext, în timp ce sectorul agricol suferă în continuare.

 
”Din nefericire, sub această umbrelă a pandemiei, zace liniștită incompetența unora, lipsa de acțiune și de rezultate, acolo unde se pot obține, fără a pune în pericol viața oamenilor. Mă gândesc la agricultură, unde, practic, în cele cincisprezece luni scurse până acum, cei ce diriguie activitatea în acest domeniu nu au acordat atenția cuvenită celor ce lucrează pământul, îngrijesc animalele, prelucrează produsele pentru a ne asigura hrana zilnică și nu numai”, scrie Petre Daea.
 
Fostul ministru susține că mai multe programe importante au fost întârziate, blocate sau chiar abandonate, printre care le enumeră pe următoarele:
 
”1. Întârzierea și blocarea Programului de reabilitare a sistemului de irigații, aprobat prin Legea nr. 269 din 2016, nu au mai fost deschise șantiere noi, iar în cele deschise lucrările nu s-au derulat în ritmul stabilit, prevăzut în graficele de execuție.
Canalul Siret-Bărăgan a fost abandonat, deși sunt prevederi legale pentru continuarea lucrărilor.
Condițiile climatice permiteau executarea lucrărilor în tot cursul anului. Din nefericire nu s-a întâmplat și nici nu se întâmplă. Acum se pot executa lucrări în stațiile de pompare, iar în unele zone chiar în câmp la decolmatări, rectificări secțiuni de scurgere, compactarea taluzelor, coronamentelor și altele.
2. Sistemul antigrindină și de creștere a precipitațiilor, un important program care pune la adăpost recoltele obținute cu multa trudă, a fost și este insuficient susținut prin buget, iar ritmul de execuție în teren este întârziat, în condițiile în care fenomenele extreme, grindina și lipsa de precipitații și-au extins aria de acțiune în România, aducând prejudicii fermierilor și țării.
3. Banca de Gene de la Buzău, un obiectiv extrem de important pentru conservarea, păstrarea, dezvoltarea și valorificarea germoplasmei de care dispune țara și pentru care au lucrat generații de cercetători, a fost abandonată și a rămas în același stadiu de proiect, în condițiile în care Consiliul Local Buzău a pus la dispoziție o locație foarte generoasă, într-un amplasament strategic.
4. Planul Național Strategic, practic osatura politicii agricole pentru perioada 2021-2027, conform noilor principii ale Politicii Agricole Comune, nu este cunoscut de fermieri și nu este ancorat în realitățile agriculturii și dezvoltării rurale din România.
5. Abandonarea programelor pentru produsele deficitare existente în balanța comercială, a programelor de susținere a crescătorilor de suine pentru activitatea de reproducție, pentru activitatea de reproducție, incubație și de creștere în sectorul avicol și pentru Casa de Comerț Agroalimentar Unirea.
6. Abandonarea programelor specifice zonei montane.”
 
Petre Daea lansează și o serie de întrebări pentru guvernanți:
 
1. Peste câteva zile se pornesc lucrările în câmp, începe semănatul. Cum vom asigura cantitatea de apă necesară răsăririi culturilor și întreținerii vegetației, acolo unde se impune?
2. Cu ce vom proteja culturile în cazul grindinei, care a devenit tot mai frecventă în România?
3. Ce strategii pentru perioada 2021- 2027 vor face fermierii și autoritățile locale când Planul Național Strategic nu este cunoscut și fundamentat cu beneficiarii fondurilor europene?
4. Vom rămâne în continuare dependenți de importul de semințe și de material săditor, a căror calitate este îndoielnică și, în parte, neaclimatizate condițiilor de cultură din țara noastră?
5. Vom rămâne țară importatoare de produse agroalimentare cu efecte devastatoare asupra fermierilor, consumatorilor și a bugetului de stat?
6. Vom continua să exportăm forța de muncă, mai ales din zonele sărace, din zona montană, depopulând muntele și satele?
 
”La aceste întrebări se poate răspunde printr-o muncă constantă, zi de zi și ceas de ceas.
Fermierii și lucrătorii din industria alimentară au făcut dovada acestei munci pe întreaga perioadă a pandemiei. Se cuvine ca și membrii guvernului, responsabili de domeniu, să iasă de sub umbrela pandemiei și să nu o mai folosească ca scut de apărare pentru neîmplinirile văzute și simțite de fiecare dintre noi. Agricultura este o cale și o șansă pentru dezvoltarea economică a României, să nu o ratăm! Ieșiți la treabă, fișa postului vă obligă!”, conchide Petre Daea.