Petre Daea, mesaj de susținere pentru micii fermieri români

Chiar dacă nu se mai află în poziții de decizie în ceea ce privește agricultura românească, fostul ministru al Agriculturii și Dezvoltării Rurale, Petre Daea, a fost zilele trecute în comuna Colibași, județul Giurgiu, pentru a vizita solariile unui renumit legumicultori din zonă.

Potrivit fostului șef de la MADR, acesta este locul unde, în urmă cu cinci ani, a pus bazele Programului Tomata, pentru a veni ”în sprijinul celor ce muncesc mult și câștigă puțin sau deloc”.

În urma vizitei în teren, Petre Daea a scris pe pagina sa de facebook un mesaj prin care și-a exprimat susținerea față de micii fermieri români, îndemnându-i în același timp pe toți urmăritorii săi să consume produse românești.

”Bucuria revederii nu a putut ascunde chinurile zilnice legate de scumpirea tuturor, dar mai ales a energiei de tot felul cu care întreaga familie se luptă pentru a obține răsadul necesar în vederea plantării. Frumusețea răsadului, obținut cu trudă, mult efort și cu multă cheltuială, păstrează speranța recuperării cheltuielilor făcute.
În zi de odihnă, întreaga familie este la muncă, executând lucrările momentului, sortând primele fire de ceapă, salată și ridichi, pe care să le ducă la cooperativa „Bioprod”, unde, împreună cu harnicul primar am reușit să punem bazele înființării acestei structuri organizatorice încă din 2017, care, astăzi, este un exemplu pentru toata țara și un furnizor constant de legume proaspete pentru lanțurile de magazine din România, făcând astfel posibilă valorificarea a peste 70.000 tone de legume.
Aici, în aceasta comună, nu există persoane asistate social, iar toată suflarea comunei este la treabă în jurul primarului, executând solarii, depozite, linii de sortare și ambalare, pentru a se putea valorifica producția obținută, punând-o astfel pe masa consumatorilor în condiții sigure de calitate.
La marginea comunei, pe un teren părăsit, plin de gropi și gunoaie, harnicul primar a dezvoltat o adevărată industrie legumicolă, unde spațiile de depozitare și instalațiile de sortare și ambalare funcționează zi de zi, neținându-se seama de sărbători, onorând astfel contractele de furnizare a legumelor încheiate cu lanțurile de magazine.
Am văzut o adevărată uzină a muncii, sisteme de irigații puse în funcțiune, perdele de protecție, terenuri pregătite, culturi irigate, produse valorificate obținute din mâinile încleștate în pământul lucrat la rădăcina plantei.
Totul este în ordine și într-o logică impresionantă, care ne dă speranța că și în legumicultura Românei putem obține rezultate care să ne asigure producția necesară și să putem deveni în curând exportatori de produse agroalimentare.
Este un drum al împlinirii dar si al chinului zilnic, unde alături de cei 100 de salariați din comună se aduce forță de muncă din India și Nepal, întrucât a noastră este peste hotare.
Condițiile de cazare și hrană asigurate la fața locului muncitorilor din India şi Nepal, mult superioare față de cele pe care le au românii noștri în alte țări, dau conturul interesului, strădaniei și efortului pe care-l fac cei de la cooperativa „Bioprod” pentru obținerea producției legumicole.
Șanse sunt, drumul este bun, important este să-l continuăm! Să fim alături tot timpul de acești oameni, care nu au timp pentru somn și vorbe! Să consumăm produsele românești!”, a scris Petre Daea.

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole