22 iunie 2021 - 20:30

Petre Daea, in vizorul DNA! Suspiciune de frauda de 800.000 euro

Petre Daea, fostul ministrul al Agriculturii, este anchetat de DNA cu privire la Casa de Comerț Agroalimentar Unirea. Recent, corpul de control al Ministerului Agriculturii și al Dezvoltării Rurale a verificat o tranzacție imobiliară suspectă în urma căreia Casa Română de Comerț Agroalimentar UNIREA SA ar fi pierdut în jur de 800.000 de euro, reprezentând avansul plătit, scrie evz.ro.
 
Ancheta ar fi pornit de la o plângere venită de la ministrul Agriculturii, Nechita-Adrian Oros. 
 

Biroul de presă al Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR) a confirmat existența tranzacției de la Focșani, plata unui avans, dar a refuzat să ofere alte detalii, arată Evenimentul Zilei.

„Pentru o corectă protejare a intereselor MADR, care este acționar unic la Societatea Națională «Casa Română de Comerț Agroalimentar UNIREA» SA, dar și în sensul art. 12 alin. (1) lit. c) din Legea 544/2001 privind liberul acces la informațiile de interes public, cu modificările și completările ulterioare conform căruia se exceptează de la accesul liber al cetăţenilor, prevăzut la art. 1 şi, respectiv la art. 111 informaţiile privind activităţile comerciale sau financiare, dacă publicitatea acestora aduce atingere dreptului de proprietate intelectuală ori industrială, precum şi principiului concurenţei loiale, potrivit legii”, se arată în răspunsul transmis Evenimentului Zilei.

Totodată, biroul de presă confirmă și existența unui impas în privința finalizării tranzacției, fără să indice cauzele acestuia. Răspunsul precizează că organele de conducere ale societății i-au indicat directorului general Adrian Izvoranu demersurile pe care trebuie să le întreprindă: „Adunarea Generală a Acționarilor și Consiliului de Administrație, prin raportare la situația juridică a promisiunii de vânzare – cumpărare, fiecare conform competențelor statutare, va dispune conducerii executive măsurile legale pentru deblocarea situației de fapt intervenită în cazul achiziției activelor din Focșani, județul Vrancea, prin raportarea permanentă la protejarea interesului acționarului unic MADR și la atingerea obiectivelor strategice ale societății”.

Daea ar fi aflat în direct, de la jurnaliștii Antenei 3, despre plângerea depusă pe numele său. Luat prin surprindere,  acesta a explicat: „Ministrul Agriculturii nu face astfel de tranzacții. Putem discuta de program, dar astfel de tranzacții nu țin de noi. Să cereți clarificări!”