Potrivit ministrului Petre Daea, comparativ cu anul precedent, prețurile produselor alimentare sunt mai mici, scopul acestuia și al fermierilor fiind cel de a face față schimbărilor climatice.
„Este un obiectiv măreţ şi e bine că Banca Naţională ia acest obiectiv (menţinerea preţurilor de consum – n. r.) ca politică în domeniu. Dumnealui (guvernatorul Băncii Naţionale, Mugur Isărescu – n. r.) se luptă cu preţurile, eu mă lupt cu factorii climatici, iar fermierii la fel, pentru a face faţă acestor situaţii date de vreme, de schimbările climatice, în aşa fel încât să producem cât mai mult şi de bună calitate, pentru a acoperi pe piaţă ceea ce consumatorul doreşte. Ştim însă că pe piaţă, prin cerere şi ofertă, se stabilesc preţurile la diferite produse”, a declarat ministrul Agriculturii, într-o intervenţie telefonică la România TV.
Fiind urmărite în mod constant de către acesta, domnul Daea a afirmat că la nivel national prețurile produselor alimentare “sunt mai mici peste tot”.
„Eu spun că preţurile pe care le văd astăzi în comparaţie cu preţurile de ieri şi cu cele de anul trecut sunt preţuri mai mici şi le urmăresc în fiecare zi. Urmăresc aceste situaţii pe care le avem în ţară, pe piaţă, la produsele agroalimentare. Preţurile sunt mai mici peste tot”, a adăugat Daea.
În cadrul audierilor din Comisiile reunite de buget din Parlament, domnul Mugur Isărescu, guvernatorul BNR, a precizat că în ciuda faptului că inflația ajungea la 5% în anul 2018, aceasta a scăzut la 3,5-3,4%. Potrivit acestuia, România deține cel mai ridicat nivel de inflație din Uniunea Europeană, însă până la finele anului în curs, Ungaria va ocupa prima poziție.
Potrivit datelor oferite de către Oficiul European de Statistică (Eurostat), România a înregistrat în luna mai un avans al prețurilor egal cu cel din aprilie, respectiv 4,4%. Astfel, se poate observa că față de aceiași lună a anului 2018, rata anuală a inflației a scăzut de la 4,6% până la 4,4% în luna mai.
În cee ce privesc mărfurile alimentare, datele Institutului Național de Statistică (INS), arată că acestea au înregistrat scumpiri cu 0,79% față de luna aprilie și cu 4,6% raportat la decembrie 2018.
Comparativ cu luna aprilie, prețul cartofilor a cunoscut o scumpire cu 17,33%, citricele și alte fructe medidionale +2,68% și fructele proaspete +2,49%.
Comparativ cu decembrie 2018, cartofii s-au scumpit cu +55,27%, alte legume și conserve din legume +23,85%, citrice și alte fructe meridionale +16,12%.