Petre Daea: ”Eu nu pot să spun că terenurile de pomi nu sunt cu pomi”

Suprafața totală a culturilor afectate de secetă a depășit 200.000 de hectare, conform datelor colectate de Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale. La nivel de procent, din totalul suprafeței agricole din România, culturile afectate de secetă reprezintă sub 2%, însă problema este mult mai complexă de atât, spune ministrul agriculturii, Petre Daea.

”14,8 milioane de hectare este suprafața agricolă din România. În suprafața agricolă intră așa: 9,4 milioane de hectare teren arabil, 4,8 milioane de hectare de pășuni și fânețe, 200.000 de hectare de vii și pomi și așa mai departe. Dacă facem procentul din suprafața totală de teren, înseamnă că sunt afectate de secetă sub 2%; dacă ne referim doar la suprafața cultivată, este mai mare procentul; dacă facem la suprafața pe culturi, e mai mare procentul, dar acesta nu este relevant, pentru că unele culturi sunt deja în magazie. Nu pot să fac procentul la culturi recoltate. Putem pentru statistică, dar nu este relevant și edificator din punct de vedere al secetei.

Este o secetă care a afectat grav porumbul și soia, dar nu uniform și nu peste tot. Cu alte cuvinte, sunt diferențe de la o solă la alta, de la o tarla la alta, de la o cultură la alta, de la un județ la altul. Pierderile cele mai mari sunt în Vrancea, urmează apoi Galațiul”, a precizat Petre Daea în cadrul unei conferințe de presă, la sediul MADR.

Întrebat care este suprafața exactă cultivată și cât din aceasta este afectată de secetă, șeful de la Agricultură a oferit următorul răspuns:

”Eu nu pot să spun că terenurile de pomi nu sunt cu pomi și nu sunt plantații pomicole acolo, care intră în suprafața agricolă. Dacă ne referim la suprafața arabilă, faceți un calcul dumneavoastră cât reprezintă 200.000 de hectare din 9,4 milioane de hectare. (…) La porumb, vom vedea cât este afectat din cele 2,5 milioane de hectare. Răspunsul meu are nuanța profesională la care nu pot să renunț”, a mai spus Daea.

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole