15 mai 2021 - 17:38

Petitie a cultivatorilor de tomate! ”Este discriminare!” Ce vor de la Minister

Cultivatorii de tomate sunt nemulțumiți de schimbările aduse programului de sprijin pentru tomate. Potrivit acestora, schimbările sunt radicale și vor afecta o mare parte din cultivatorii de roșii din sezonul vară-toamnă, cu valorificarea producției în perioada toamnă-iarnă.

”In atentia factorilor de decizie din MADR !

Considerăm scoaterea din proiectul de Hotărâre de Guvern  a  perioadei de cultivare pe toamnă,  ciclu 2, ca fiind discriminatorie.  Având în vedere ca in anul 2019 pentru ciclul 2 au beneficiat de Schema de ajutor de minimis un număr de 6538 fermieri, un număr dublu față de anul 2017, apreciem că munca noastră merita luată în considerare. 

În urma implementării în decursul a 3 ani la rând, Programul Tomate Românești,  sa ajuns ca unele bazine legumicole sa acceseze acest sprijin cu precădere  în prima parte a anului, ciclu 1, cu valorificarea producției în luna mai. Astfel pentru ciclul de toamnă, acele bazine legumicole nu mai cultivă încă o dată aceasta cultură,  Tomate , înlocuind cu altele, ardei, vinete etc. 

Noi, cultivatori de tomate din sezonul toamnă, ciclu 2, vrem să accesam măsura de ajutor de minimis TOMATA 2020 Adăugând și faptul că,  prin intermediul acestui program, majoritatea solicitanților beneficiari,  au procedat în a esalona cultura de tomate,  sa obținut un flux de produse   corelat cu cererea de piață . 

Nu a mai fost supraproductie!!!”, se arată în textul petiției.

Cei care vor să semneze petiția o pot face accesând link-ul următor: https://www.petitieonline.com/noi_cultivatori_de_tomate_din_sezonul_toamn_ciclu_2_vrem_s_accesam_msura_de_ajutor_de_minimis_tomata_2020

Inițiatorul petiției, fermierul George Petrișor Ghenea vine și cu o serie de propuneri în sensul rezolvării acestei situații, scrise pe pagina sa de Facebook:

1. Propunere de modificare a acestui program, în sensul de a acorda sprijinul de minimis fermierului care cultivă spațiul protejat pe întreg parcursul anului. Fermierul care înființează mai multe culturi într-un an calendaristic.
Luând în considerare ca suntem multi cei care înființam cultura a doua de tomate , de regulă în luna iulie, noi cultivăm și alte legume în spațiul protejat ( solar, sera). Se ajunge astfel la înființarea pe aceeasi sola de cultură a 2-3 culturi.

2. Propunem înființarea unei scheme de colaborare cu asistenta sociala, pentru a putea introduce beneficiari de ajutor social în fluxul de munca de care avem nevoie.

3. Propunem conducerii MADR sa vegheze la implementarea acestui program prin intermediul unor inspectori de bună credință, în spiritul și litera legii, care sa fie calificați și cu pregatire in domeniul legumicultorii.

4. Solicitam menținerea ajutorului de minimis si in anul 2020 , întrucât acesta a reprezentat un imbold pentru fermieri în a extinde suprafața de spațiu protejat, de a achiziționa inputuri profesionale, de a esalona toate culturile înființate, nu doar tomatele, astfel reducând pe cât posibil, fenomenul de supraproductie.

5. Propunem menținerea cuantumului fix al ajutorului de minimis per beneficiar/ suprafața/an acordat