19 octombrie 2021 - 11:27

Pesticide folosite în exces la alimente pe care le consumăm zilnic

În cadrul programului de control pentru depistarea nivelului de reziduuri din alimente, coordonat de UE (EUCP), au fost analizate 12.579 de eșantioane, în anul 2019. 98% dintre probele folosite au fost în limitele legale, conform unui raport EFSA preluat de lantulalimentar.ro. Au fost colectate probe aleatoriu din 12 produse alimentare: mere, varză, salată, piersici, spanac, căpșuni, roșii, boabe de ovăz, boabe de orz, vin, lapte de vacă și grăsime porcină.

Rezultatele au arătat că 2% (241) din totalul probelor prelevate au conținut reziduuri care au depășit maximul legal, din care 1% au condus la acțiuni în justiție.

45% (5.664) dintre probe au conținut unul sau mai multe reziduuri în concentrații sub sau egale cu nivelurile permise, iar pentru restul de 53% (6.674) din totalul probelor nu au fost înregistrat niveluri cuantificabile de reziduuri.

Programul coordonat acoperă coșuri similare de produse pe o perioadă de trei ani, ceea ce înseamnă că tendințele ascendente sau descendente pot fi identificate pentru anumite mărfuri.

Comparativ cu anul 2016, rata depășirilor nivelului maxim admis a crescut la căpșune (de la 1,8% până la 3,3%), varză ( de la 1,1% până la 1,9%), struguri de vin (de la 0,4% până la 0,9%) și grăsimi porcine (de la 0,1% până la 0,3%). În schimb, rata de depășire a nivelului maxim admis a scăzut la piersici (de la 1,9% la 1,5%), salata verde (2,4% la 1,8%), mere (2,7% la 2,1%) și roșii (2,6% la 1,7%). La fel ca în 2016, nu s-au găsit depășiri în laptele de vacă, conform lantulalimentar.ro.

EFSA a efectuat o evaluare a riscului dietetic ca parte a analizei rezultatelor sale. Acest lucru a sugerat că este puțin probabil ca produsele alimentare analizate în 2019 să constituie o preocupare pentru sănătatea consumatorilor. Cu toate acestea, sunt propuse o serie de recomandări pentru creșterea eficienței sistemelor europene de control, continuând astfel să se asigure un nivel ridicat de protecție a consumatorilor.

Pe site-urile Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale, Autorității Naționale Fitosanitare și Autorității Naționale Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor lipsesc rapoartele aferente anilor 2019 și 2020. Aceste rapoarte sunt definitivate mai rapid decât raportul EFSA.