Peștele de la… preț se împute!

pește

Se anunță scumpiri importante la produsele din pește, în special la cele care au la bază rețete tradiționale.

Singurul agent economic din judeţul Tulcea care produce şi comercializează produse piscicole din Delta Dunării, fabricate în baza unor reţete tradiţionale recunoscute la nivel naţional şi european, va majora, începând de anul viitor, tarifele prețurile pentru produsele proprii, informează AGERPRES.

Directorul societăţii, Dan Buhai, a declarat că, în timpul pandemiei, vânzările au crescut, dar profitul a scăzut din cauza costurilor suplimentare provocate de criza sanitară.

„Vânzările pe retail au crescut în general, pentru că s-au închis unităţi din Horeca, dar s-a diminuat profitul, deoarece au apărut costuri suplimentare bazate pe reducerea timpului de lucru. Avem o pauză de o oră între două ture şi nu avem când să recuperăm această oră în care spaţiile se igienizează, iar turele nu se întâlnesc. La capitolul cheltuieli, au apărut materiale de igienă, măşti, dezinfectanţi, echipamente de măsurare a temperaturii şi pot să vă spun că noi am cumpărat şi suplimente să le dăm angajaţilor în permanenţă pentru a le creşte imunitatea”, a explicat Dan Buhai.

Cu toate acestea, tarifele practicate pentru produsele proprii din pește nu au crescut deloc în cursul anului, deși costurile de producţie au fost mai mari cu până la 20%. Majorarea preţului la energia electrică sau la gaz nu mai poate fi, însă, absorbită, iar creșterea prețurilor începând cu anul viitor este inevitabilă, spune directorul societății.

„La energia electrică a fost lovitura. Peste costurile survenite ca urmare a pandemiei, au apărut aceste creşteri neaşteptate şi incredibil de mari ale energiei electrice. În industria alimentară se lucrează cu depozitare frig, iar la afumare avem nevoie de gaze. Nu ne dăm seama încă de impact, dar cred că o să reducă şi mai mult zona de profit. Nu am modificat preţurile practicate, pentru că lucrăm cu reţele de retail care foarte greu ar accepta în cursul anului modificări de preţ. Am încercat să menţinem preţurile de livrare negociate la început anului, dar de anul viitor vom solicita creşteri de 10-15%”, a menţionat Dan Buhai.

Societatea pe care o conduce numără circa 140 de angajaţi şi produce anual 350 de tone de peşte prelucrate în 16 produse, sub formă de produse marinate, afumate, congelate şi salate de icre, majoritatea fiind atestate ca produse tradiţionale. Alte trei produse, scrumbia de Dunăre afumată, salata de icre de ştiucă de Tulcea şi salata tradiţională cu icre de crap au primit atestate europene de calitate.

Picture of Ciprian Voinea
Ciprian Voinea

 NOTĂ  Imaginile folosite au caracter ilustrativ. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

 ATENȚIE!  orice comentariu trebuie aprobat de un moderator, de aceea pot apărea întârzieri în publicarea lor. Ne rezervăm dreptul de a respinge sau a șterge parțial acele comentarii care nu respectă o conduită civilizată sau sunt contrare normelor legale de comunicare în spațiul public.

  CELE MAI COMENTATE ARTICOLE  

PUBLICITATE

  • Banner KWS

  • © AGRO TV 2025 | Toate drepturile rezervate | Este interzisă reproducerea integrală sau parțială, ori distribuirea conținutului, fără menționarea sursei.