4 august 2021 - 21:12

PESTE 140.000 DE PORCI AU FOST DEJA SACRIFICAȚI. PUTEM REPOPULA ÎN APROXIMATIV 4 LUNI

Pesta porcină africană a adus mari pierderi țării noastre. Peste 140.000 de porci au fost sacrificaţi deja din cauza virusului care s-a răspândit şi, din păcate, vom sacrifica în continuare, din cauză că există două complexe mari care au fost atinse de această pestă, a declarat, luni, ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Petre Daea.

Tot acesta a  menționat că se va produce repopularea fermelor care va fi gata în aproximativ  în 90 de zile chiar dacă la ora actuală sunt active 178 de focare din 11 judeţe.

“Este adevărat că pe hartă judeţele toate sunt roşii, dar nu trebuie să dramatizăm. Sunt 11 judeţe, iar în acestea sunt 2.588 de UAT-uri. Ce înseamnă UAT-uri? Sate, comune, oraşe, municipii. Din 2.588, în 178 (localităţi) sunt cazuri de PPA, adică 6,9% din cele 2.588 de UAT-uri. Judeţul Bihor din 531 are 1,3% afectate, Satu Mare, din 285 are 1,1%. Este adevărat, Tulcea din 184 are 74, care înseamnă 40,2%, iar în Ialomiţa şi Constanţa sunt procente de 13%. Lumea când aude spune că e în tot judeţul. Nu este tot judeţul. Introducem panică şi este nenorocire”, a declarat ministrul Agriculturii.

Soluția dureroasă de a îndepărta virusul pestei porcine trebuie înțeleasă de populație. Din păcate, sacrificarea porcilor este singura cale în cazul acestei boli extrem de grave.

“Trebuie să spunem foarte clar populaţiei că nu există altă cale, e dureroasă şi o spune un om care ştie ce înseamnă cetăţeanul român, omul de la ţară. Îi ştiu pe nea Gheorghe, dada Maria, Nicoleta şi aşa mai departe. (…) E ţăran de-al meu, pun mâna pe el, mă uit în ochii lui cu lacrimi în ochi, şi eu şi el, şi trecem peste acest moment. Hai să ne dăm mâna, hai să fim puternici, hai să trecem peste acest necaz, hai să punem ţara… nu mai e loc de întors”, a explicat ministrul.

Ministrul a menţionat că a cerut sprijin de la Bruxelles pentru combaterea pestei porcine africane iar 12 state au venit în ajutorul României.

“Am solicitat sprijin din partea CE şi 12 state ne-au sărit în ajutor, începând de la Lituania şi Letonia, care au fost în această situaţie, inclusiv am vorbit cu miniştrii din Germania şi Austria. Am rugat preşedinţia Austriei să îmi admită pe ordinea de zi un raport, o informare a CE. Noi suntem aici apărători ai graniţei noastre dar şi ai graniţei europene pe partea de est a ţării, care are 400 de km şi înseamnă şi apă şi uscat. (…) Din păcate, au explodat şi la noi focarele. Eu am spus de fiecare dată că trebuie să ne pregătim aici. Noi ştiţi cum suntem acum, ca un om care a pus apa în butoi şi vede pe unde curge. Lucrurile acestea trebuie să ne dea de gândit, să punem în plan pentru viitorul ţării măsuri care să asigure ţara că lucrurile pot fi şi sunt controlate”, a subliniat şeful MADR.

Nu în ultimul rând, acesta a afirmat că virusul pestei porcine africane “a măturat 16 ţări ale lumii”, ajungând în China, Portugalia şi Spania.