Pesta porcină. Fermierii italieni trag un semnal de alarmă!

porci

Fermierii italieni au alertat miercuri guvernul de la Roma cu privire la înmulțirea îngrijorătoare a cazurilor de pesta porcină în peninsulă. Fermierii anunță că au fost detectate cazuri în nord-vestul și regiunea capitalei.
Într-o scrisoare către premierul Mario Draghi, cea mai mare asociație agricolă (Coldiretti) a anunțat printr-un comunicat de presă ca este nevoie de “noi intervenții rapide pentru sacrificare și lupta împotriva proliferării mistreților în toată țara, pentru a opri răspândirea pestei porcine africane”.

Potrivit Coldiretti, acest virus extrem de contagios pune în pericol cele 29.000 de ferme italiene și un sector economic strategic care generează o cifră de afaceri anuală de 20 de miliarde de euro și care angajează o sută de mii de oameni.

Acest anunț vine a doua zi după anunțarea unui plan de urgență pentru a opri virusul în regiunea Roma, unde au fost depistate opt cazuri anul acesta. A fost definită o zonă roșie cu un perimetru de 65 km în nordul capitalei și va fi împrejmuită cu un gard înalt de 1,5 km. „Un plan de sacrificare va fi lansat într-o lună”, a declarat secretarul de stat pentru Sănătate Andrea Costa.

Coldiretti solicită în special „acțiuni radicale de reducere a populației de mistreți, a cărei proliferare a devenit acum incontrolabilă”, o acțiune esențială potrivit asociatiei „pentru a apăra imaginea Romei și a Italiei în întreaga lume”.

Primele cazuri de pestă porcină din Italia au fost depistate în ianuarie în Piemont (nord-vest). Este afectată și regiunea învecinată Liguria. Mass-media și rețelele sociale au avut ecou pe scară largă în ultimele luni cu imagini care arată familii de mistreți plimbându-se prin zonele rezidențiale ale capitalei și hrănindu-se din coșurile de gunoi.

Virusul, care nu poate fi transmis oamenilor, poate supraviețui mai mult de două luni în carne și mezeluri de la animalele afectate. Se transmite de la un animal la altul prin consumul de alimente infectate – de exemplu daca porcii domestici sunt hraniti cu resturi – sau prin contactul cu orice mediu contaminat.

Picture of Rona David
Rona David

 NOTĂ  Imaginile folosite au caracter ilustrativ. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

 ATENȚIE!  orice comentariu trebuie aprobat de un moderator, de aceea pot apărea întârzieri în publicarea lor. Ne rezervăm dreptul de a respinge sau a șterge parțial acele comentarii care nu respectă o conduită civilizată sau sunt contrare normelor legale de comunicare în spațiul public.

  CELE MAI COMENTATE ARTICOLE  

PUBLICITATE

© AGRO TV 2025 | Toate drepturile rezervate | Este interzisă reproducerea integrală sau parțială, ori distribuirea conținutului, fără menționarea sursei.

Hide picture