26 octombrie 2021 - 05:18

Pesta porcina africana vanduta pe OLX – fara controale, fara avize!

Mai sunt câteva zile până la Crăciun, dar negocierile pentru carnea de porc – baza preparatelor tradiționale pentru sărbătorile de iarnă – sunt în toi. Şi cum târgurile de animale sunt închise din cauza pestei porcine, în Buzău, de exemplu, cele mai multe oferte se află pe internet, oferte scoase de producători independenți. Cum PPA este încă activă și în această zonă, cel mai indicat ar fi ca porcul să fie cumpărat din exploataţii agricole autorizate sanitar veterinar.

Site-urile specializate, dar şi reţelele de socializare sunt pline de anunţuri din categoria „Vino, neamule, la carne de proc”. Gospodarii îşi fac reclamă în mediul virtual la animalele crescute bio, în propria bătătură. Anunţurile sunt obligatoriu însoţite de cât mai multe fotografii. În Buzău, spre exemplu, grăsunii au chiar propria reţea de socializare, unde au loc adevărate dezabateri. Până aici, toate bune și frumoase, dar ce se întâmplă când îl suni pe gospodar și îl iei la bani mărunți, cu tot felul de mărunțișuri, cum ar fi controlul veterinar, pesta porcină africană sau interdicția de a vinde grăsunul fără avize.

În Buzău au fost puşi la vănzare atât porci de carne din rasele comune, cât şi magaliţa sau vietnamezi, recunoscuţi pentru carnea mai fragedă şi conţinutul scăzut de grăsime. Reprezenatanţii Direcţiei Sanitar Veterinare recomandă totuşi prudenţă maximă.