27 octombrie 2021 - 13:23

Pesta porcina africana s-a instalat intr-un nou judet

Virusul pestei porcine africane (PPA) a revenit in ferme si gospodările dintr-un judet din Romania! Este vorba despre judeţul Arad, unde au fost identificate primele trei focare de pesta din acest an, mai exact în localităţile Şiria şi Curtici.

Directorul adjunct al Direcţiei Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Arad, Marcel Roşu, a declarat pentru presa locală că la o fermă agricolă de la marginea localităţii Şiria au început să moară porci la mijlocul acestei săptămâni.

Au fost prelevate probe şi analizate în laboratorul DSVSA Arad, unde a fost confirmată boala. Conform procedurii, testele s-au făcut şi la Institutul de Diagnostic şi Sănătate Animală Bucureşti, unde s-a reconfirmat rezultatul de la Arad.

La ferma de lângă Şiria existau 70 de animale, iar autorităţile le-au ucis preventiv pe toate, scrie aradon.ro. Primarul din Şiria, Valentin Bot, a lansat un apel către locuitori să îşi ia măsuri pentru a nu se răspândi boala în comună.

În Curtici, focarele de pesta porcină au apărut în două gospodării, una care avea şase porci, a doua cu trei porci. Şi aici, animalele au fost ucise.

„Mai avem o suspiciune de focar într-o gospodărie din Şiria, dar încă nu avem rezultatele testelor de laborator. Credem că atât la Şiria cât şi la Curtici, pesta africană a apărut de la porci mistreţi”, a precizat directorul adjunct al DSVSA Arad, citat de aradon.ro.

În cele două zone afectate de pestă, autorităţile au luat o serie de măsuri pentru prevenirea apariţiei altor focare.

Acestea sunt primele focare de pestă africană din 2020 descoperite la porci domestici din judeţul Arad. La începutul anului, au mai existat focare doar la porci mistreţi. Pe parcursul anului trecut, însă, au fost în evoluţie 33 de focare în gospodării sau ferme, dar toate au fost închise până la jumătatea lunii decembrie.