Pesta porcină africană lovește năprasnic: peste 8.000 de animale, ucise la o crescătorie de porci!

Pesta porcină africană continuă să se extindă cu repeziciune și să facă ravagii nu doar în gospodării, ci și în cadrul exploatațiilor comerciale.

Buzăul a ajuns să numere 20 de focare de pestă porcină africană, în ultima săptămână medicii sanitar-veterinari confirmând două noi focare, unul chiar la o exploatație comercială. Este vorba despre o fermă de pe raza comunei Glodeanu Siliștea unde sunt unde sunt crescuți 8.300 de porci. Centrul Local de Combatere al Bolilor a decis uciderea tuturor animalelor, iar ferma, cel puțin pentru o perioadă, va fi închisă, scrie sansanews.ro.

„În ultima săptămână au mai apărut încă două focare, respectiv într-o exploatație comercială aparținând unei societăți, cu sediul în Glodeanu Siliștea, unde se află peste 8.300 de capete de porci care vor fi uciși în perioada următoare. Sunt 20 de focare active la această dată, plus trei suspiciuni”, a declarat Iulian Moca, purtător de cuvânt al DSV Buzău.

Focarul de pestă porcină africană de la Glodeanu Siliștea a fost descoperit în urma unui control de rutină efectuat chiar de proprietarul exploatației, care ceruse testarea a zece animale.

”Focarul a fost descoperit ca urmare a recoltării de probe în cadrul programului propriu de control. Proprietarul a recoltat probe de sânge și le-a adus la laborator. Au fost expediate la Laboratorul Național de Referință. Rezultatul a fost pozitiv la un singur animal, din zece probe recoltate”, a explicat Iulian Moca.

Cu toate acestea, Centrul Local pentru Combaterea Bolilor a decis uciderea tuturor celor 8.300 de animale aflate în exploatație. Este vorba despre porci de îngrășare, cu o greutate de până la 110 kilograme.

”Sunt peste 8.300 de capete. Sunt porci grași, cu o greutate de la 40 -50 kilograme până la sacrificare,  respectiv  la 100-110 kilograme”, a spus reprezentantul DSV Buzău.

Proprietarul fermei din Glodeanu Siliștea este cel mai mare crescător de suine din Buzău. El mai deține alte șase ferme pe teritoriul județului, dar și câteva exploatații comerciale aflate în județul Ialomița. Din păcate, deși în urma controalelor periodice efectuate de DSV nu au fost constatate abateri în ceea ce privește măsurile de siguranță impuse de pesta porcină africană, nu este prima dată când fermele acestui crescător sunt declarate focare.

„Ancheta se află în curs de desfășurare. Vă pot spune că proprietarii au exploatații și în Ialomița, unde a fost confirmat un focar de pestă porcină africană. El a fost verificat anterior, în cadrul Programului Național de Control, nefiind constatate neconformătăți în ceea ce privește normele sanitar-veterinare la momentul respectiv”, a arătat Iulian Moca.

De altfel, surse din cadrul DSV spun că și în această perioadă proprietarul ar avea astfel de probleme la o fermă din Ialomița, iar anul trecut, în perioada Sărbătorilor Pascale, o altă fermă de reproducție din Buzău a fost declarată focar de pestă porcină africană. La acel moment, au fost ucise peste 7.000 de capete. În prezent, ferma are reluată activitatea.

„Este afectat cel mai mare crescător de porci din județul Buzău, în momentul de față în această fermă va fi lichidat un efectiv de 8.300 de capete, dar problema este că, datorită evoluției pestei porcine africane în această fermă, încă alte cinci ferme ale acestui crescător vor fi blocate, vor fi aflate sub restricții. Deci, în concluzie veștile sunt destul de sumbre, și nu ne rămâne decât și  pe această cale să invităm la responsabilitate pe toată lumea, toți crescătorii și toți cetățenii județului Buzău. Problemele nu sunt reprezentate de pierderile acestor porci, ci despre efectele pe termen mediu și lung pe care le au aceste episoade de boală. Depinde de evoluția virală, dar cel puțin 45 de zile, fermele vor fi sub restricții, nu vor putea intra animale, nu vor putea ieși animale. Fermele de producție sunt aflate sub restricții, sunt într-un ciclu natural care pun o presiune uriașă pe fermieri”, a explicat Cristian Mortasivu, medic veterinar și responsabil din cadrul DSV Buzău.

Crescătorul deține în total, pe raza județului Buzău, 70.000 de porci. Este vorba despre două ferme de reproducție și cinci ferme de îngrășare. Din păcate, din cauza acestei confirmări de infectare cu pestă porcină africană, activitatea din toate fermele este blocată, pentru cel puțin 45 de zile, ceea ce înseamnă pierderi foarte mari.

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole