Pesta porcina africana a lovit o noua mare ferma din Romania! Mii de animale UCISE

Pesta porcină africană continuă să facă ravagii în fermele românești! O nouă mare fermă de animale este ultima victimă a bolii care a decimat efectivele de porci de pe teritoriul țării noastre. Viceprimarul municipiului Codlea, Erwin Albu, a anunțat, că la o fermă de pe raza orașului a fost descoperită pesta porcină. Conform declarației acestuia, la respectiva fermă vor fi sacrificate 2.500 de animale în zilele următoare. Totodată, edilul a anunțat că a fost chemat la o ședință de urgență la Prefectura Brașov. „Pentru a preveni răspândirea bolii, se iau măsuri pe toată zona”, a mai spus edilul, informează bzb.ro.

Imediat după, la Prefectura Brașov a fost convocați membrii Centrului Local de Combatere a Bolilor la animale (CLCB). „Pesta porcină africană nu se transmite la om, dar este o situație destul de gravă, având în vedere că ferma are un efectiv de aproximativ 2.500 de capete de porcine, astfel încât am decis să nu facem o ședință online, ci să ne întâlnim la sediul Instituției Prefectului, cu respectarea normelor de conduită sanitară. Am invitat și primarul și viceprimarul municipiului Codlea, precum și pe administratorul fermei respective și vom adopta un plan de măsuri pentru închiderea cât mai rapidă a acestui focar. Ca primă măsură, am decis ca imediat după terminarea sedinței CLCB să restricționăm accesul în zona respectivă, cu ajutorul efectivelor de la Inspectoratul de Poliție Județean, Inspectoratul de Jandarmi Județean și Gruparea de Jandarmi Mobilă”, a declarat prefectul Mihai-Cătălin Văsii.

„Este necesară sacrificarea tuturor exemplarelor din ferma unde a apărut focarul, dar în primul rând procedăm la izolarea zonei și la efectuarea unor evaluări epidemiologice. Boala nu evoluează rapid în fermă, ci are o evoluție lentă. Știm să gestionăm eficient această situație, chiar dacă lichidarea focarului nu este deloc o operațiune simplă. Toate primăriile și toate fermele zootehnice sunt anunțate în legătură cu măsurile de prevenție/protecție care trebuie luate”, a declarat Dorin Valter Enache, directorul executiv al Direcției Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Brașov, „instituție desemnată principal comunicator pe acest subiect”, potrivit Prefecturii Brașov.

„Pe raza municipiului Codlea se va face evaluarea stării de sănătate a porcinelor din gospodării, care nu sunt în efective importante, și, la fel, se va comunica proprietarilor ce măsuri de protecție trebuie să ia. Nu este nici un motiv de panică, avem situația sub control”, a dat asigurări șeful DSVSA.

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole