PESTA PORCINĂ AFRICANA A INCHIS TARGURILE DE ANIMALE DAR COMERTUL CU SUINE S-A MUTAT PE INTERNET

În plină epidemie de pestă porcină africană, când târgurile sunt închise, iar transportul porcilor dintr-un județ în altul este interzis, comerțul cu animale pe site-urile de vânzări este în floare.

La o singură căutare pe internet, apar zeci de oferte de vânzare-cumpărare. Spre exemplu județul Bihor este în carantină, după ce au fost confirmate mai multe cazuri de pestă porcină. Internetul abundă, însă, în anunțuri de vânzare postate de crescători, care nu vor decât să își valorifice marfa din ogradă. Aici, vânzările de suine sunt interzise, dar interdicția funcționează doar teoretic.

Certificatele veterinare pentru animale nu se mai eliberează din cauza virusului de pestă porcină, dar cumpărătorii nu au nimic de pierdut. Comercianții de porci din spațiul virtual susțin că nimeni nu face controale în zonă, să verifice transporturile de animale.

În caz de carantină din cauza focarelor de pestă, măsurile sunt clare: târgurile se închid, comerțul porcilor este interzis, la fel și transportul animalelor dintr-un județ în altul. De asemenea, la intrările și ieșirile din județ, trebuie să existe filtre rutiere, pentru verificarea mașinilor care transportă animale.