3 decembrie 2021 - 15:08

Pesta Africana nu mai poate fi stapanita, inca o mare ferma distrusa!

5000 de animale urmează să fie eutanasiate într-un complex din Bărăgan în localitatea călărășeanp Ulmeni, după ce un focar de pestă porcină africană (PPA), a fost recent identificat.

Până la sitingerea focarului, autoritățile sanitar-veterinare au sistat mișcarea suinelor și a produselor din carne în șapte sate vecine.

Acțiunea de eradicare de față vizează exploataţia comercială deţinută de SC Agrouniversal Ulmeni SRL, acolo unde, pe data de 19 octombrie 2019 a fost confirmată prezența virusului PPA la animalele din proprietatea exploatației respective.

„DSVSA Călăraşi prin serviciile de specialitate a intervenit în regim de urgenţă de la data când s-a suspicionat boala pe cazurile notificate de administratorul complexului de porci şi, în baza rezultatului privind diagnosticul pestei porcine africane, fiind recoltate probe sub control oficial, cu rezultat pozitiv pentru pestă. Până la confirmarea bolii, exploataţia a fost plasată sub supraveghere oficială şi aplicate măsuri de restricţie pentru circulaţia persoanelor, animalelor, a produselor, subproduselor şi a mijloacelor de transport. În data de 19 octombrie, Centrul Local de Combatere a Bolilor Judeţean Călăraşi s-a reunit în şedinţă extraordinară şi, în urma dezbaterilor, prin majoritate de voturi, a fost aprobat planul de măsuri de combatere a pestei porcine africane (PPA) în exploataţia de suine administrată de SC Agrouniversal Ulmeni SRL”, a menționatdr. Viorel Bucur, director DSVSA Călăraşi.