Pescuitul excesiv, problema anului 2017

O invenție revolutionară, și anume mașină autonomă, care are potențialul a de a salvă milioane de vieți pe șosele, ar putea deveni realitate în 2017, așa cum o altă invenție ce ajută la combaterea pescuitului excesiv va fi comercializată în acest an și pescarilor.

burma-814869_1920

Anul 2017 promite să fie unul interesant pentru SafetyNet, o plasă de pescuit cu inele de evadare ce ajută la prevenirea prinderii peștilor tineri și a celor pe cale de dispariție. Această invenție, care este proiectată de Dan Watson, a fost recompensată cu premiul James Dyson în anul 2012 pentru că ajută la soluționarea problemei stringente a pescuitului excesiv.

SafetyNet exploatează comportamentul de salvare al peștelui. Peștii mici și cei de dimensiuni medii înoată spre suprafața apei când sunt stresați, în timp ce peștii mari au tendința de a înota în adânc. Inelele de salvare ale plasei SafetyNet sunt iluminate în partea de sus, funcționând ca un semnal pentru ieșirea de urgență pentru peștii mici, iar curenții care ies prin ochii plasei îi conduc pe aceștia în afară, în timp ce în plasă sunt reținuți doar peștii mari.

De când a câștigat premiul, SafetyNet este din ce în ce mai aproape de un impact global. Testele au arătat că numărul peștilor care nu trebuiau prinși este redus cu mai mult de jumătate când se folosește plasa SafetyNet.

Testele vor continua și în 2017 în mai multe locuri de pe mapamond pentru a crește gradul de conștientizare a problemei pescuitului excesiv. De asemenea, în cursul lui 2017, plasa SafetyNet va începe să fie comercializată pentru prima dată pescarilor, primele loturi urmând să fie disponibile la jumătatea anului.

Inventatorul plasei, Dan Watson, are și un set de idei prin care vrea să influențeze această industrie să funcționeze mai bine. El va face o prezentare pe tema pescuitului excesiv, la Bruxelles, la Direcția Generală Afaceri Maritime și Pescuit a Comisiei Europene, pentru a atrage atenția autorităților de reglementare din această industrie și eventual pentru a modela legislația viitoare.

Aproape jumătate din peștii care sunt prinși în plase sunt aruncați înapoi în mare pentru că nu îndeplinesc cerințele adecvate pentru a putea fi vânduți, iar mulți dintre aceștia nu supraviețuiesc. În cazul în care un număr semnificativ de pești tineri sunt uciși fără să fie nevoie, acest lucru are un impact asupra populației totale de pește. Cele mai bune invenții folosesc tehnologia și ingineria pentru a rezolva problemele existente și a face lumea un loc mai bun, potrivit lui James Dyson, inventator britanic și proiectant industrial, fondatorul premiului Dyson.

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole