Pescarii sportivi contestă noile plafoane de amenzi din Delta Dunării

 

Asociația Pescarilor Recreativi/Sportivi.RO se poziționează în total dezacord cu recenta „actualizare” cuprinsă în Hotărârea de Guvern nr. 1.194/2022, care aprobă noile plafoane de amenzi pentru contravențiile stabilite prin Legea nr. 82/1993 – Legea R.B.D.D.

Apreciem că o creștere de aproximativ 1.000% este nejustificată, în totală disonanță cu realitățile din Delta Dunării și cu cele social-economice din România, având în vedere amenda minimă ce a urcat de la 35 de lei la 3.000 de lei.

Mai mult, așa zisa „actualizare” cerută de legea R.B.D.D. este, în fapt, o raportare la un alt act normativ, respectiv la ordonanța 57/2007 privind ariile naturale protejate, eludându-se netemeinic și nelegal formulele de actualizare contabile sau bugetare care presupun raportarea la rata inflației, salariul minim pe economie sau coșul zilnic.

Egalizate în acest mod, amenzile nu mai respectă spiritul și litera legii pentru că a fost alterat principiul proporționalității dintre faptă și sancțiune. Într-o explicație plastică, renumitul specialist al dreptului administrativ Fritz Fleine remarca că „poliția nu ar trebui să tragă către vrăbii cu tunuri.” Astfel, s-a ajuns ca simpla omisiune de a procura permisul de intrare în Deltă, care costă 5 lei/zi sau 100 de lei/an, iar pentru tulceni și alți riverani este gratuit, să fie sancționată cu suma de minim 5.000 lei, sumă care sancționează, spre exemplificare, și: intrarea persoanelor și pătrunderea mijloacelor de transport navale sau rutiere neautorizate în zonele strict protejate; recoltarea sau incendierea stufului, a papurii; tăierea sau deteriorarea arborilor declarați monumente ale naturii ori din zone strict protejate; pescuitul comercial în zonele care constituie patrimoniul natural al rezervației, fără actele de reglementare emise de Administrația Rezervației sau cu încălcarea prevederilor acestora; pescuitul comercial în perioadele de prohibiție; poluarea apelor și a terenurilor de pe teritoriul rezervației prin deversarea de ape uzate sau împrăștierea de deșeuri rezultate din activități economice; ș.a.m.d.

În felul acesta a fost alterat principiul evaluării pericolului social cuprins în textul legii 82/1993, prin eliminarea plafoanelor de amenzi și egalizarea acestora fără un studiu sau a unor estimări de impact care să țină seama inclusiv de faptul că în R.B.D.D. sunt patru zone, dintre care una economică, cu 16 localități și un oraș, Sulina, unde trăiesc în răstimpul de 365 de zile pe an, cca 12.000 de locuitori.

- Publicitate -

De asemenea, trebuie să ținem cont că pe teritoriul R.B.D.D. sunt cinci instituții care au drept de control ai căror angajați pot aplica în devălmășie asemenea sancțiuni uriașe pentru România. În consecință, anticipăm creșterea expunerii la abuzuri, excese și corupție, la hărțuirea localnicilor și vizitatorilor acestui loc. Drept urmare, turismul, ca activitate economică importantă, va avea de suferit, atât prin scăderea numărului de turiști, cât și prin diminuarea activităților pe orizontala economică.

Singurii avantajați de asemenea măsuri sunt marile resorturi, hotelurile scumpe, inaccesibile pentru oamenii de rând, dar care, într-un final, vor resimți aceste efecte.

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole