Perspectiva e sumbră: „În primăvară lăsăm pământul pârloagă! Nu are rost să mai semeni!”

Problemele grave cu care se confruntă fermierii în ultima vreme îi determină pe aceșția ca în primăvară să lase mai degrabă terenul pârloagă, a atras atenția Florentin Bercu, director executiv al Uniunii Naționale a Cooperativelor din Sectorul Vegetal (UNCSV), în cadrul emisiunii „Agricultura, o șansă pentru România”, moderată la AgroTV de Constantin Rudnițchi.

„Chiar astăzi am participat la un forum pentru sorg și vedeam cum în ultimele 60 de zile n-a plouat deloc sau a plouat foarte puțin, 3-5 mm de precipitații pe metru pătrat, ceea ce e infim. Dacă nu vom ajunge până la 1 martie să avem undeva la 200-250 l (pe metru pătrat – n.r.), nu o să se mai semene culturile de primăvară, pentru că vor fi semănate degeaba. Costă foarte mult sămânța, n-are rost să le mai însămânțezi. Mai bine îți asumi pierderea, lași terenul pârloagă, vedem cu APIA ce se întâmplă… Situația e foarte dificilă”, a declarat Florentin Bercu.

Reprezentantul UNCSV a ținut să precizeze că nu doar seceta se face vinovată de pierderile fermierilor, ci și lipsa de înțelegere pe care decidenții la nivel european o manifestă față de problemele specifice ale agricultorilor din diverse zone ale Europei.

„Ce vreau să evidențiez este că din cauza acestei secete există o creștere a numărului de dăunători. Și atunci, necesită niște tratamente și niște măsuri speciale, iar acestea sunt valabile în partea asta (a Europei – n.r.) cu România, de interferență cu Marea Neagră și Dunăre și așa mai departe, nu sunt peste tot în Europa. Ei n-au de unde să înțeleagă asta, pentru că ei nu se confruntă cu aceleași probleme”, a explicat Florentin Bercu, adăugând că UNCSV încearcă, prin activitatea nivel european, atât la nivelul Copa, cât și la nivelul Cogeca, să explice care sunt specificitățile României și să se asigurăm că se va ține cont de ele.

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole