1 august 2021 - 00:53

Persistenta virusului pestei porcine clasice la purcei depinde de varsta

Vârsta la care porcii sunt infectați cu pesta porcină clasică joacă un rol în ceea ce privește măsura în care virusul poate să persiste. Aceasta este una dintre conculziile cercetărilor desfășurate recent la Institutul Catalan de cercetare IRTA-CreSA, studiu publicat recent în revista ”Transboundary and Emerging Diseases”.

Studiul se bazează pe câteva publicații anterioare. A fost deja documentat de la sfârșitul anilor 70 că virusul poate persista atunci când scroafele însărcinate se infectează în timpul celei de-a doua sau a treia sarcini. Purceii născuți din aceste scroafe sunt infectați cu încărcături mari de virus, iar sistemul lor imunitar nu este capabil să genereze un răspuns. Aceste animale pot să apară clinic sănătoase, ceea ce face dificilă detectarea virusului prin tehnicile de diagnosticare tradiționale. În consecință, aceste animale trec neobservate în ferme, răspândesc virusul și neutralizează eforturile depuse pentru eradicarea bolii.

Un studiu mai recent arată că purceii nou-născuți infectați pot trece neobservați din punct de vedere clinic sau pot prezenta simptome care nu sunt asociate cu pesta porcină africană, deoarece nu este generat un răspuns imun. Până acum nu se știa dacă acest fenomen poate apărea doar la porcii nou-născuți sau, de asemenea, și la animalele mai în vârstă.

În cel mai recent studiu, cercetătorii spanioli au arătat că purceii nou-născuți dintr-o scroafă fără pestivirus, care au fost infectați cu tulpina Cat01 (care a provocat focarele de pestă porcină în 2001 în mai multe ferme din nordul Spaniei), la vârsta de 21 de zile, pot dezvolta, de asemenea, o infecție persistentă cu virusul pestei porcine. Această vârstă este importantă deoarece, la 21 de zile de la naștere, animalele sunt înțărcate și puse împreună cu alți purcei, putând astfel să răspândească boala.

În cadrul experimentului, un total de 9 porci au fost infectați cu virusul pestei porcine clasice și au fost prelevate mostre săptămnal, timp de 6 săptămâni. Au fost efectuate teste virale, clinice, patologice și imunologice.

Interesant este că procentul de animale care au prezentat această formă a bolii (44,4%) a fost mai mică decât cea raportată anterior în studiile efectuate cu purcei nou-născuți, cu vârsta mai mică de 21 de zile. Acest rezultat sugerează că vârsta la care animalele sunt infectate joacă un rol în stabilirea unei infecții persistente, animalele mai în vârstă fiind mai puțin sensibile la dezvoltarea acesteia. În plus, studiul arată că animalele infectate persistent au modificări ale unor populații de celule ale sistemului imunitar. Aceste modificări au fost descrise la alte specii ca semne ale ”epuizării imunității”, un fenomen care poate afecta negativ răspunsul sistemului imunitar, nu numai împotriva pestei porcine, ci și împotriva altor infecții. Cercetătorii susțin că viitoarele studii vor clarifica importanța acestor descoperiri, atât pentru controlul pestei porcine clasice, cât și pentru sănătatea animalelor în general.

Oamenii de știință mai precizează că pesta porcină continuă să fie una dintre cele mai importante boli pentru sănătatea animalelor la nivel mondial, generând pierderi economice însemnate din cauza costurilor derivate din moartea animalelor, precum și a eforturilor de eradicare.