23 octombrie 2021 - 11:01

Permisele pentru pescuit comercial in Delta, prelungite

Administraţia Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării (ARBDD) din Tulcea a decis prelungirea valabilităţii documentelor emise anul trecut pentru desfăşurarea în legalitate a activităţii de pescuit comercial până la începutul lunii iulie, a declarat vineri, pentru AGERPRES, guvernatorul Rezervaţiei, Ion Munteanu.

Decizia a fost luată din cauză că Ministerul Mediului şi cel al Agriculturii nu au adoptat până acum ordinul comun privind efortul de pescuit şi cotele alocate pentru acest an, pe specii şi zone, act normativ în baza căruia ARBDD stabileşte cotele pe care pescarii trebuie să le îndeplinească în acest an, atât cotele, cât şi zonele de pescuit fiind trecute pe permisele pescarilor.

„Spre deosebire de anii trecuţi, în acest an, am decis ca membrii Comisariatelor ARBDD din teritoriu să preia de la pescari documentaţia necesară avizării permiselor de pescuit comercial. Am eliminat astfel un efort pe care-l făceau pescarii, dar şi aglomeraţia de la sediul Administraţiei”, a menţionat guvernatorul Rezervaţiei.

Ion Munteanu a mai spus că, după încheierea prohibiţiei pescuitului în România, pescarii comerciali din Deltă îşi vor putea desfăşura activitatea în baza actelor emise anul trecut.

Potrivit ARBDD, anul trecut, cei 1.076 de pescari comerciali din Deltă au avut o cotă de aproximativ 4.150 de tone de peşte.

Prohibiţia pescuitului în România se va încheia pe data de 3 iunie, potrivit ordinului comun al Ministerului Mediului şi cel al Agriculturii.

Este al doilea an consecutiv în care ARBDD emite după încheierea prohibiţiei pescuitului în România permisele pescuit comercial pescarilor din Rezervaţie, din cauza lipsei actelor normative necesare emiterii acestor documente, în contextul în care anterior permiselor ajungeau la pescari înainte de reluarea pescuitului.