Pericol pentru resursa piscicolă: somn african scăpat accidental în Dunăre

Trei cherhanale din jurul localității Crișan din Deltă sunt suspectate că au scăpat accidental somn african în Dunăre, specie invazivă considerată un pericol pentru resursa piscicolă, se arată într-un comunicat al ARBDD.

Organele de control ale Rezervației Biosferei Delta Dunării și Gărzii Naționale de Mediu au constatat o diferență de 34 de kg de somn african între cantitatea depozitată în viviere și cea cântărită, ”cantitate ce foarte probabil a scăpat accidental în momentul plasării peștilor în țarc.”

Pescarii din Delta Dunării raportau în urmă cu o lună în urmă că au prins mai multe exemplare de somn african, specie invazivă care poate afecta întreaga resursă piscicolă. ARBDD precizează că în ultimele săptămâni nu s-a mai primit nicio sesizare privind capturarea vreunui exemplar din această specie.

Mai jos se regăsește comunicatul oficial despre rezultatele controalelor efectuate în urma semnalării prezenței somnului african în Rezervația Biosferei ”Delta Dunării”:

”În urma semnalării prezenței speciei alohtone de somn african (Clarias gariepinus) în Rezervația Biosferei ”Delta Dunării”, respectiv în apropierea localității Crișan, în perioada 14-15.07.2021 inspectorii ecologi din cadrul Comisariatelor RBDD au efectuat controale la agenții economici situați pe o rază de aproximativ 10 km în jurul localității Crișan, și anume la cherhanalele SC Minion SRL, SC Miropest SRL, SC Năvodul Norocos SRL și la complexul turistic Lebăda.

Pe malul drept al Dunării Vechi, la aproximativ 500 de metri față de intersecția cu canalul Sulina, s-a constatat prezența a patru viviere (țarcuri) ce aparțineau complexului turistic Lebăda și în care erau mai multe specii de pești vii, printre care și exemplare de somn african. În urma acțiunilor de control as-a constatat că agentul economic a achiziționat pe bază de factură o cantitate de 4000 kg de somn african pentru consum intern, din aceasta utilizând  doar 216 kg.

Restul cantității de pește rămase, respectiv 3784 kg, a fost depozitată în stare vie în vivierele montate în apă. După scoaterea exemplarelor de somn african din viviere și cântărirea cantității în fața organelor de control ale ARBDD și Gărzii Naționale de Mediu – Comisariatul RBDD s-a constatat o diferență de 34 de kg de somn african între cantitatea depozitată în viviere și cea cântărită, cantitate ce foarte probabil a scăpat accidental în momentul plasării peștilor în țarc.

În urma controlului, agentului economic i-au fost aplicate sancțiuni pentru contravențiile prevăzute la art. 12 punctele 29 și 37 din Legea nr. 82/1993 privind constituirea Rezervației Biosferei „Delta Dunării”, și anume pentru ”organizarea și desfășurarea de activități economice, de turism şi agrement în zone aparţinând patrimoniului natural al rezervației, fără actele de reglementare emise de Administrația Rezervației sau cu încălcarea prevederilor acestora”, respectiv ”introducerea speciilor de plante și animale alohtone fără autorizare”, dar nu s-a dispus și eliminarea țarcurilor amplasate ilegal, această dispoziție fiind dată ulterior, la controlul din 03.08.2021. În urma controlului din data de 09.08.2021 s-a constatat că țarcurile au fost integral dezafectate.

Pentru a monitoriza în continuare prezența somnului african în RBDD s-a solicitat atât institutelor de cercetare cât și universităților cu care ARBDD colaborează pentru actualizarea Planului de management, cât și pescarilor, să informeze și să captureze imediat exemplarele observate, în vederea eliminării. În ultimele săptămâni nu s-a mai primit nicio sesizare privind capturarea vreunui exemplar din această specie.”

Unul din pescarii care au capturat exemplare de somn african este Eduard German, în vârstă de 54 de ani, din comuna Crişan. Acesta declara, citat de Agerpres în urmă cu o lună, că este convins că somnul african, găsit pe Dunărea Veche, a scăpat din crescătorii, informează g4media.ro

„E clar că nu este peşte de-al nostru. Merge pe uscat cu aripile din faţă. Cineva sigur l-a scăpat dintr-o crescătorie. În ultimele zile, am prins mai multe exemplare. Sunt morţi în vintire (unealtă de pescuit, n.red.) şi zilnic găsesc vreo trei”, a afirmat Eduard German, pentru g4media.ro

Directorul general al INCDPM, Gyorgy Deak, a menţionat că prezenţa somnului african în Deltă este un pericol pentru ihtiofauna zonei.

„Nu e de joacă cu această specie. Practic, mănâncă tot şi vom avea un declin la toate populaţiile de peşti. Dacă mănâncă orice, vă daţi seama ce se va întâmpla cu puii de sturion! Singura soluţie este să-l prinzi şi să-l elimini. Am înţeles, şi sper să fie adevărat, că iarna nu supravieţuieşte la temperaturi mai joase de 15 grade, dar chiar şi aşa trebuie luate măsuri urgente. Dacă mergem pe varianta aceasta, noi avem o zonă în care apă e caldă, el poate să supravieţuiască şi apoi să atace din nou. Trebuie luate măsuri urgente”, a menţionat directorul general al INCDPM, Gyorgy Deak.

Conducerea Administraţiei Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării a declarat că ştie situaţia şi că va face publice pe Facebook imagini cu somnul african.

„Exemplare de somn african au fost capturate şi de pescarii sportivi, dar în contextul în care ordinul de prohibiţie impune eliberarea în mediul natural a patru specii de peşti, printre care şi somnul, pescarii sportivii au respectat prevederile legale”, a precizat preşedintele Asociaţiei de Management al Destinaţiei Turistice Delta Dunării, Cătălin Ţibuleac.

Sturionul, familie de peşti protejată la nivel internaţional, nu se mai capturează în apele teritoriale româneşti din anul 2006, iar anul acesta prohibiţia a fost prelungită pe o perioadă nedeterminată.

Dunărea de Jos este singura zonă a Uniunii Europene care mai deţine sturion sălbatic.

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole