13 mai 2021 - 11:38

PERICOL MAJOR, CU COSTURI SI PIERDERI URIASE, PENTRU AGRICULTURA EUROPEANA – EROZIUNEA SOLULUI

Eroziunea solului costă țările europene 1,25 miliarde de euro pentru pierderea productivității agricole anuale și 155 milioane de euro pentru pierderea produsului intern brut (PIB), potrivit unui nou studiu publicat de Centrul Comun de Cercetare (JRC).

Un studiu recent la JRC a combinat modele biofizice și macroeconomice pentru a determina costurile directe și macroeconomice ale eroziunii solului, iar rezultatele sunt izbitoare.

Studiul acoperă 167 milioane de hectare, terenul agricol total al Uniunii Europene și ia în considerare zece tipuri de culturi: porumb, orz, rapiță, soia, semințe de floarea soarelui, cartofi, sfecla de zahăr, secară, orez, struguri și grâu.

La nivelul UE, eroziunea solului afectează peste 12 milioane de hectare de teren, aproximativ 7,2% din totalul terenurilor agricole, și duce la pierderea productivității culturilor de 1,25 miliarde de euro.

„Resursele noastre terestre nu sunt infinite și trebuie să începem să valorificăm mai mult solurile, deoarece acestea asigură majoritatea alimentelor pe care le consumăm. Este nevoie de mai multe eforturi pentru a proteja aceste soluri, astfel încât acestea să poată face față creșterii cererii de alimente.”, a declarat Panos Panagos, autor principal al studiului .

Eroziunea solului are costuri directe și indirecte:

  • Costurile directe afectează în special agricultorii prin pierderi de producție, deteriorarea plantațiilor, scăderea suprafeței de plantare și costul suplimentar al nutrienților necesari pentru echilibrarea pierderii părții superioare și fertile a solului.
  • Costurile indirecte ale eroziunii solului sunt resimțite de diferite sectoare ale economiei și societății în general. Acestea includ pierderea habitatului faunei sălbatice și a biodiversității, abandonarea terenurilor, deteriorarea căilor ferate, a drumurilor și a altor infrastructuri publice.

La nivel național, Italia plătește cea mai mare factură cu o pierdere anuală de 619 de milioane de euro și 33% din suprafața sa agricolă totală care suferă o eroziune severă.

În statele baltice, Danemarca, Olanda, Belgia și Irlanda, eroziunea terenurilor este o problemă mai mică și, prin urmare, aceste țări au înregistrat pierderi economice mai mici.

Prin politica sa agricolă comună (PAC), Uniunea Europeană abordează deja problema eroziunii solului în mai multe moduri.

De exemplu, pentru a beneficia de sprijin financiar din partea PAC, fermierii sunt obligați să îndeplinească anumite condiții de mediu, inclusiv asigurarea unui nivel minim de acoperire a solului și gestionarea adecvată a terenurilor, cum ar fi menținerea gardurilor vii, pentru a preveni eroziunea solului.