PERICOL în sectorul bovinelor! Avertismentul fermierului Dimitrie Muscă

Dimitrie Muscă partid bovine protestul fermierilor

Sectorul bovinelor se află într-un declin accelerat, constată Dimitrie Muscă, directorul general al Combinatului Agroindustrial Curtici și unul dintre cei mai cunoscuți și performanți fermieri din țară.

Potrivit acestuia, după ce sectorul porcinelor a fost pus la pământ de pesta porcină africană, și bovinele se află acum într-o situație dificilă. Motivul principal ar fi concurența provocată de produsele făcute din ulei de palmier, care sunt mult mai ieftine și, automat, mult mai accesibile pentru buzunarele sărace ale românilor

”Bovinele, la ora actuală, sunt într-un ritm de descreștere foarte puternic, mai ales bovinele de lapte. Ce s-a întâmplat? La ora actuală, au apărut pe piața României foarte multe brânzeturi făcute din ulei de palmier. Dacă un kilogram de telemea din lapte de vacă se vinde cu 22-24 de lei, un kilogram de telemea făcută din ulei de palmier se produce cu 4-5 lei și se duce în magazine la vânzare cu 12 lei. Populația noastră, care este destul de săracă, chiar dacă știe, se duce cu gândul îndoit spre aceste produse ieftine. Acestea au etichetă și scrie, dar scrisul este atât de mărunt încât îți trebuie ochelari cu dioptrii foarte mari ca să poți să citești ce scrie pe etichetă.

Pot să vă spun că în această vară am făcut și eu o săptămână de concediu în Italia și pe hârtia de ambalat și pe multe produse am găsit scris că produsele din ulei de palmier sunt cancerigene”, a precizat Dimitrie Muscă într-un interviu la România Civică TV.

Directorul CAI Curtici mai susține că multe ferme de bovine au dat faliment din cauza multinaționalelor, care au preluat o mare parte dintre fabricile de lapte din România, după care le-au abandonat, lăsându-i pe fermieri fără posibilitatea de a-și mai valorifica laptele.

”Acest lucru va descrește efectivele de bovine categoric. Dacă ne ducem puțin în spate, au fost fabrici de lapte destul de multe. S-au cumpărat fabricile de lapte de către multinaționalele acestea care au intrat la noi în țară, au funcționat câteva luni de zile, după care le-au închis. Deținătorii de animale care erau în zonele acestor fabrici nu au mai avut ce să facă cu laptele. Îl mai foloseau în hrana porcilor, dar ducându-se și creșterea porcilor în derizoriu, nu au mai avut ce să facă și au tăiat aceste bovine, în condițiile în care șeptelul de bovine se reface foarte greu”, a mai spus Dimitrie Muscă.

Combinatul Agroindustrial Curtici din județul Arad are circa 250 de angajați și exploatează o suprafață de teren de aproximativ 7.800 de hectare și crește anual zeci de mii de capete de porci, precum și în jur de 3.000 de vaci de carne și lapte.

Picture of Florentin Iuga
Florentin Iuga

 NOTĂ  Imaginile folosite au caracter ilustrativ. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

 ATENȚIE!  orice comentariu trebuie aprobat de un moderator, de aceea pot apărea întârzieri în publicarea lor. Ne rezervăm dreptul de a respinge sau a șterge parțial acele comentarii care nu respectă o conduită civilizată sau sunt contrare normelor legale de comunicare în spațiul public.

  CELE MAI COMENTATE ARTICOLE  

PUBLICITATE

  • © AGRO TV 2025 | Toate drepturile rezervate | Este interzisă reproducerea integrală sau parțială, ori distribuirea conținutului, fără menționarea sursei.