16 iunie 2021 - 11:25

PERICOL de CRIZA alimentara la sfarsitul lui 2020? Ce spune Ministrul Agriculturii

Lumea nu s-a confruntat niciodată cu o criză de foame ca aceasta – este părerea unor experți, care sunt de părere că numărul de persoane care se confruntă cu foametea acută s-ar putea dubla până la sfârșitul acestui an, pe fondul pandemiei de coronavirus. Într-o intervenție recentă la un post de televiziune, ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, Adrian Oros, a vorbit despre problema unei crize alimentare și cât de real este acest pericol pentru țara noastră.

”Încă de la începutul crizei, facem monitorizări în ceea ce privește prețul la raft al alimentelor de bază, dar mai ales în ceea ce privește stocurile de alimente, atât la rezerva de stat cât și stocurile marilor agenți economici, în așa fel încât să ne asigurăm că în toată această perioadă, cât și după, să fie stocuri suficiente din alimentele de bază.

Vânzările la anumite alimente au scăzut foarte mult și datorită schimbării comportamentului de comunicare, datorită restricțiilor de circulație, iar la unele produse, cum ar fi carnea de porc, carnea de pasăre, ouăle, legumele, produsele lactate – producătorii și procesatorii români au stocuri foarte mari, au probleme financiare din acest punct de vedere. De aceea, atât noi, cât și Comisia Europeană, am intervenit cu acel mecanism de stocare privată, iar acum gândim niște scheme de sprijin pentru producători și procesatori, din cei 80 de milioane de euro care au rămas neutilizați din măsuri care au fost mai puțin accesate și pe care Comisia ne permite să-i utilizăm. Sigur, în paralel gândim și alte mijloace de sprijin, de garantare, de creditare, în așa fel încât cei care au fost afectați în această perioadă să își poată relua activitatea, iar după ce trece această criză, să își relanseze producțiile. 

Ar putea apărea o criză dacă evoluția pandemiei s-ar prelungi foarte mult și dacă ar fi afectate ramuri mari ale agriculturii și industriei alimentare, care, din fericire, nu au fost afectate până acum la un nivel foarte mare. Nu știm cât va dura, ce se va întâmpla la nivel european, ce se va întâmpla la nivel mondial, iar toate aceste lucruri s-ar putea să influențeze prețurile unor alimente, suficiența sau insuficiența acestora la nivel global. Noi, ca și Guvern, trebuie să facem totul pentru a ne asigura că la nivelul țării vor rămâne suficiente stocuri la alimentele de bază, iar prețurile cu care acestea vor fi cumpărate de cetățenii României vor fi unele rezonabile. Acesta este interesul nostru în această perioadă”, a declarat Ministrul Agriculturii la Digi24.