Adevărații pepeni românești nu mai există – este o realitate tristă dezvăluită chiar de un mare producător de pepeni din țara noastră, Andrei Boitoș. Și nu pentru că nu ar mai exista fermieri care să-i cultivă, ci pentru că cercetarea românească în acest domeniu, la fel ca în multe altele, a rămas în urmă față de alte state.
Potrivit tânărului producător de pepeni din comuna Gheorghe Doja, hibrizii cultivați astăzi în țara noastră vin, de cele mai multe ori, din Olanda sau Ungaria.
”Este o piață în ascensiune acesta de specialități. Nu numai cei fără semințe, sunt căutați și cei cu miezul galben, sunt căutați și cei cu coaja deschisă la culoare și lungi, de asemenea o cunoștință mai veche a românului, cei cu coaja neagră, despre care spunem noi că sunt românești. Din păcate, România nu mai are hibrizi performanți astăzi.
Toți cultivatorii de pepeni au hibrizi produși fie în Olanda, fie în Ungaria; marii producători de semințe au laboratoare în Ungaria și acolo ștanțează sămânța, urmând să vină cu ea la noi și să testăm, să vedem cum răspunde sămânța la tipul de sol și de climă de la noi. Un pepene care merge foarte bine în Israel, de exemplu, poate să aibă rezultate foarte slabe în solurile din județul Ialomița”, a precizat Andrei Boitoș pentru AGRO TV, în emisiunea ”Proiecte de succes”.
Despre acest subiect, dar și despre multe alte secrete ale producției de pepeni din țara noastră, aflați în ediția completă a emisiunii ”Proiecte de succes”, realizată de Ovidiu Ghinea.