PENTRU UNII TRAGEDIE, PENTRU ALȚII BOGĂȚIE. PESTA PORCINĂ LE-A DAT IDEI ESCROCILOR CARE S-AU TRANSFORMAT PESTE NOAPTE ÎN VETERINARI

Pesta porcină africană a adus după sine pierderi uriașe și disperarea a sute de crescători de porci. Dar ce pe unii îi omoară, pentru alții e comoară! Temuta boală le-a dat „idei” noi escrocilor care s-au gândit să se transforme peste noapte în veterinari falși și sub pretextul unor teste medico-veterinare, să dea iama în gospodăriile oamenilor.

În județul Dâmbovița s-au înregistrat până acum mai multe cazuri de oameni îmbrăcați în alb și cu măști la gură, care au venit să le ia porcii localnicilor pentru că în sat ar fi apărut temutul virus al pestei porcine.

Falşii reprezentanţi DSV ar fi mers la o stână din comuna dâmboviţeană Ciocăneşti de unde ar fi luat cel mai mare şi mai frumos exemplar, dar şi la o gospodărie, unde oamenii, mai reticenţi, au refuzat acest lucru.

„Am primit nişte telefoane la Direcţie că au fost unii îmbrăcaţi în halate albe la o stână şi au luat un porc, pe cel mai mare, şi la încă o gospodărie. Doar un porc au luat. Pretextul lor era că trebuie făcute analize porcilor şi trebuie trebuie luate animalele. Oamenii trebuie să fie atenţi la situaţii de genul ăsta, pentru că Dâmboviţa este judeţ liber şi nu avem nicio suspiciune, niciun caz de pestă porcină. Medicii concesionari care ar trebui să facă aceste controale sunt cunoscuţi de ani de zile în localitate”, a spus dr. Sandu Tolea, directorul DSV Dâmboviţa.

În urma sesizărilor și știrilor apărute pe acest subiect, Inspectoratul de Poliție Județean Dâmbovița a precizat: „Având în vedere informaţiile apărute în mediul online cu privire la persoane care, deghizate în inspectori ANSVSA şi sub pretextul pestei porcine, ridică porci din curţile cetăţenilor, vă informăm că, până în prezent, la nivelul I.P.J Dâmboviţa nu s-a primit o astfel de sesizare sau reclamaţie. Nu am fost sesizaţi de vreo persoană sau instituţie până la acest moment. În ceea ce priveşte localitatea Ciocăneşti, medicul veterinar din comună a organizat o campanie de inventariere şi crotaliere a porcilor”.

Reprezentanţii DSVSA îi sfătuiesc pe oameni să fie atenţi şi să nu permită accesul în gospodărie persoanelor pe care nu le cunosc şi care nu sunt însoţite de reprezentanţii autorităţilor locale sau de medicul veterinar din comună.

Până acum, în județul Dâmbovița nu s-au detectat cazuri de răspândire a virusului pestei porcine africane, însă medicii veterinari sunt în plin proces de recenzare a porcilor  de pe tot teritoriul. Astfel, în cazul în care virusul se va extinde şi în Dâmboviţa, proprietarii să poată fi despăgubiţi.
Medicii îi mai sfătuiesc pe oameni să nu își sacrifice porcul din ogradă, de frică, în această perioadă în care virusul se răspândește rapid: „Suntem cu arma la picior. Mulţi au înţeles despre ce e vorba. Mulţi ne sună să între dacă au voie să taie porcul. Noi le spunem să mai aştepte puţin, să nu îl taie în perioada asta, că dacă porcul este unul purtător de pestă nu le mai iese virusul din gospodărie 8 luni de aici înainte. Mulţi oameni de la noi s-au speriat, pentru că cel mai aproape focar de Dâmboviţa a fost depistat în Ilfov”, a mai spus directorul DSV Dâmboviţa, dr. Sandu Tolea.

Specialiştii reamintesc că pesta porcină africană nu afectează oamenii, neexistând nici cel mai mic risc de îmbolnăvire, acest virus având, însă, impact la nivel social din punct de vedere economic.