25 ianuarie 2022 - 09:59

Avertisment pentru cultivatorii de legume: „Trecem printr-o perioadă foarte critică”

Cu toate că legumele din sere și solarii sunt protejate, de obicei, horticultorii care au culturile de legume în câmp se trezesc pe cap cu mari probleme legate de solul îmbibat cu apă.

De altfel, ploile abundente din ultima perioadă au afectat, în realitate, atât cultura mare, dar și legumele, iar fermierii fac eforturi pentru a-și salva recoltele.

„Trecem printr-o perioadă foarte critică din cauza ploilor care cad, aproape, zilnic. Culturile de legume aflate în aer liber sunt cele mai afectate din cauza solului mult prea îmbibat cu apă. Încercăm să recuperăm din recoltă, îndeosebi din culturile de ceapă, ridichi şi salată pentru a putea să le oferim spre comercializare.

Culturile de seră şi solariu sunt protejate, însă fermierii din judeţ deţin cea mai mare parte de culturi în aer liber. (…) Agro-meteorologic, anul acesta e foarte ciudat; avem căderi de ploi mai zilnic, apoi perioade de alte câteva zile cu temperaturi ce ajung la aproape 30 de grade. Încercăm să facem faţă acestei provocări venite din partea naturii şi să aducem pe piaţă legume proaspete”, a precizat, marţi, 15 iunie 2021, pentru Agerpres, vicepreşedintele Asociaţiei Legumicultorilor din Maramureş, Daniel Tinc.

El a mai adăugat că, în intervalul 2012 – 2019, legumicultorii au fost nevoiţi să investească masiv în instalaţii de irigare a culturilor pentru că precipitaţiile erau mai scăzute ca intensitate.

„Din anul 2012, odată cu creşterea temperaturilor, legumicultorii au investit sume apreciabile în instalaţii şi echipamente de irigare a culturilor. E vorba de motopompe de apă, bazine pentru depozitarea apei în cazul culturilor situate la mare distanţă de orice sursă de apă, dar şi alte echipamente care să întreţină funcţionarea unor instalaţii.

Legumicultura se poate face doar în condiţii optime, iar, fără apă pe temperaturi ridicate, culturile pot fi compromise total. Partea cea mai neaşteptată a venit din primăvara acestui an, când ploile au fost într-un ritm neaşteptat. Sigur, apa în sol e benefică, dar în cazul culturilor legumicole excesul de apă poate duce la distrugerea plantei, implicit a recoltelor”, a mărturisit Tinc.

Nu în ultimul rând, vicepreşedintele Asociaţiei Legumicultorilor din Maramureş a afirmat că preţul legumelor nu va fi influenţat de condiţiile agro-meteo.

Legumicultorii din judeţ îşi valorifică o bună parte din recoltă în cele cinci pieţe ale municipiului Baia Mare şi la târgul săptămânal organizat de Asociaţia Producătorilor Tradiţionali şi Ecologici din Maramureş.