8 decembrie 2021 - 14:54

Pedepse cu ÎNCHISOAREA pentru arderea deșeurilor. Ce pregătește Ministerul Mediului

Ministerul Mediului a lansat în dezbatere publică un proiect de lege care vine cu sancțiuni mult mai dure pentru cei care ard ilegal deșeuri. Cei care fac astfel de lucruri pot suferi pedepse cu închisoarea sau amenzi uriașe.

Concret, proiectul de lege propune închisoare până la 3 ani pentru arderea fără autorizație a deșeurilor și obligă Garda de Mediu să aplice direct amenzi, nu avertismente. De asemenea, noua lege prevede dublarea valorii amenzilor pentru mai multe contravenții. Amenda minimă va fi de 50.000 de lei, iar cea maximă va avea valoarea de 500.000 de lei.

Mai mult, prin noua lege care încearcă să oprească gestionarea ilegală a deșeurilor în România, arderea deșeurilor fără autorizație de mediu poate aduce pedepse cu închisoarea de la 6 luni la 3 ani.

”Constituie infracțiune și se pedepsește cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă, dacă a fost de natură să pună în pericol viața sau sănătatea umană, animală sau vegetală, operarea oricărei instalații sau instalaţii de ardere, instalații de incinerare a deșeurilor sau instalaţii de coincinerare a deșeurilor cu încălcarea prevederilor art. 4 alin. (1), respectiv fără autorizație integrată de mediu/autorizație de mediu, ori continuarea activității după ce s-a dispus aplicarea sancțiunii contravenționale complementare de suspendare a activității”, se arată în textul proiectului propus de Ministerul Mediului.

Proiectul de Lege pentru modificarea și completarea Legii nr. 278/2013 privind emisiile industriale urmează să fie discutat de Guvern și apoi trimis la Parlament.