Piețele de cereale au fluctuatii din cauza blocajului cauzat de scoaterea acestora din Ucraina dar și de sosirea unui uriaș val de căldură din Europa din Sud.
„Piața este ezitantă, în funcție de coridorul maritim pentru evacuarea celor 20 de milioane de tone de cereale încă depozitate în ferme sau porturi din Ucraina dar si din cauza caniculei care se apropie, ” explică Gautier Le Molgat, analist la Agritel.
Prețurile grâului și porumbului au oscilat toată săptămâna, fără a varia prea mult, în jur de 390 de euro pe tonă pentru grâu și 335 de euro pentru porumb (Euronext), „niveluri de preț de două ori mai mari decât anul trecut”, subliniază analistul.
În Ucraina, știrile de pe frontul agricol nu sunt bune: discuțiile sunt în impas după eșecul medierii turcești privind deschiderea coridoarelor maritime. Kievul se va confrunta în curând cu dificultăți logistice în depozitarea fructelor care urmeaza, în timp ce silozurile sunt încă parțial aglomerate cu stocurile de anul trecut.
Pe piața cerealelor, temerile vin mai ales din cer: un val de căldură timpurie a lovit Spania și este în creștere în Italia si Franța, unde temperaturile ridicate și lipsa apei ar putea deteriora starea spicelor de grâu, chiar și în faza de umplere.
În Italia, producția de grâu dur ar trebui să scadă anul acesta cu 15% din cauza secetei, estimează deja asociația fermierilor Coldiretti. Un val de caniculă este de așteptat și în „Corn Belt” americană, unde condițiile de recoltă sunt foarte bune în acest moment. Prețurile sunt în scădere, „dar nici nu se prăbușesc”, notează Arlan Suderman de la platforma StoneX. „Ne confruntăm în continuare cu multe riscuri, cu o aprovizionare globală insuficientă”, spune el, iar „cheia” recoltei va fi vremea din emisfera nordică în iulie și august.
„În plus exista o scădere bruscă a uleiului de palmier pe piețele asiatice, iar prețurile la rapiță scad cu 12% într-o lună, pe piața europeană”, a spus Antoine de Gasquet, președintele companiei de brokeraj petrolier Baillon-Intercor.
„Războiul din Ucraina a accelerat lucrurile. Uleiul de floarea soarelui și-a văzut prețurile crescând vertiginos – până la 4.000 de euro pe tonă, deși valorează jumătate din atât, ceea ce i-a determinat pe importatori să se orienteze catre alte produse, precum uleiul de palmier” a adaugat Gasquet.
Cererea puternică a determinat Indonezia, principalul producător al uleiului de palmier (aproximativ 50 de milioane de tone pe an) să interzică exporturile la sfârșitul lunii aprilie pentru a-și proteja populația de o creștere nesustenabilă a prețurilor. Revenirea sa pe piață a încurajat o scădere a tuturor uleiurilor, în ciuda prețurilor ridicate ale petrolului. Cazul Indoneziei este interesant pentru că țara, „care nu are capacitate de stocare”, a favorizat în ultimii ani dezvoltarea biodieselului pentru a-și evacua surplusul de ulei.
Această situație împinge anumite țări europene, precum Germania și înaintea ei Letonia și Finlanda, să ia în considerare reducerea producției de agrocombustibili, notează Antoine de Gasquet.
Sursa : terre.net