Pe lângă Daea, o altă schimbare la Ministerul Agriculturii!

Nu doar Petre Daea depune depune astăzi (vineri, 8 iulie) jurământul de învestire ca ministru al Agriculturii.

Chiar din această dimineață, ministerul Agriculturii din Republica Moldova va fi condus de  fostul deputat al Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS) din țara vecină, Vladimir Bolea, care a depus jurământul de învestire, scrie G4Media.

Anterior, Vladimir Bolea a fost președintele Comisiei permanente pentru agricultură și industrie alimentară.

Republica Moldova se confruntă în prezent cu cel puțin două mari probleme în agricultură: seceta și apoi prețurile foarte mari la combustibili, reclamate de către agriculturi.

Guvernul de la Chișinău a aprobat, joi, o compensație la acciza motorinei utilizate de fermieri în valoare de până la 100% sau 2.980 lei moldovenești pentru o tonă. De asemenea, întreprinderile agricole mari vor primi compensații în cuantum de 30% sau 894 lei moldovenești pentru o tonă. Decizia vine după protestele recente ale fermierilor care s-au plâns de scumpirea motorinei. Fondul pentru rambursarea integrală a accizei pentru producătorii agricoli va fi de 320 de milioane de lei [circa 16 milioane de euro].

Totodată, statul va achita integral acciza la motorină pentru toate tipurile de exploatații din sectorul zootehnic, iar cei care vor solicita compensații vor primi până la 200.000 de lei anual [circa 10.000 de euro], dublu față de prevederile anterioare.

Tot ca urmare a protestelor agricultorilor, Republica Moldova a decis, pe 21 iunie, deblocarea exporturilor la grâu și făină, interzise în luna martie, imediat după începerea invaziei ruse din Ucraina, mai notează G4Media.

 

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole