Paunel acuza: Marfa din import este vanduta fara case fiscale in piete!

Fermierii locali trag un semnal de alarmă privind importurile de legume în România, care fac concurență neloială producătorului român. Produsele se vând la un preț foarte mic, uneori și fără case fiscale, astfel încât legumele autohtone rămân nevândute. Prin urmare, după un an de muncă și de investiții în culturile agricole, fermierii români își pierd toate profiturile, ba chiar pot intra și în datorii mari.

Ion Păunel, președintele Sindicatului Producătorilor Agricoli Olt, a făcut în cadrul emisiunii ”Agricultura la Raport”, realizată de Ovidiu Ghinea, un apel către autoritățile publice să verifice comercializarea acestor produse. „O problemă este varza și bineînțeles toate legumele din import. Încă odată noi ne întrebăm: cum se reușește ca aceste legume să intre în țara noastră? Din informațiile pe surse pe care le avem, se pare că în Macedonia s-a instituit un sprijin pentru toți legumicultori vizavi de aceste probleme ale pandemiei COVID pe care fermierii legumicultori din Macedonia le-au primit pentru distrugerea culturilor sau pentru neputința de a se comercializa. 

Avem infuzie de varză la această dată în România tocmai din această țară, care se pare că a primit sprijin. Nu știm exact dacă au primit sau nu un sprijin, dar dacă aceste culturi trebuiau distruse, ne întrebăm și facem un apel către autorități: să facă un control să vadă de unde vine această varză și bineînțeles această concurență neloială!”, a declarat fermierul Ion Păunel în direct la ”Agricultura la Raport”.

Potrivit fermierului, la angroul din Brașov sunt cel puțin trei tiruri de varză care se comercializează din Macedonia. „Tot ca informație sigură de la fermierii care au fost acolo la angro, fermierii români din diverse bazine legumicole, această varză cel puțin până ieri se comercializa tot fără casă de marcat! Nu cred că avem fermieri în România care să vină cu tirul și să aibă un atestat de producător în regulă. Deci sesizăm și întrebăm pe guvernanți dacă pot să ajungă să vadă cum a intrat această varză în România, atât în marile lanțuri de magazine, cât și în piețele din România”, a afirmat președintele Sindicatului Producătorilor Agricoli Olt.

Fermierul a explicat că este și cazul verdețurilor (ceapă verde, usturoi, mărar, pătrunjel și altele) care în continuare vin din Italia sau din alte state membre UE. „Dacă cumva și acolo s-au oferit niște forme de sprijin, aceste forme de sprijin sunt luate din ajutoare naționale pe regulile din statele naționale și mai avem alte forme de sprijin, cum au fost vizavi de castravete, când puteam să primim niște despăgubiri pentru că ne-au scăzut vânzările sau cultura noastră a fost donată sau distrusă”, spune Ion Păunel.

- Publicitate -

La această dată, kilogramul de varză este de 80 de bani kilogramul în piețele angro din Pucheni, din Brașov, inclusiv în piețele agroalimentare. Fermierul susține că trebuie găsită alternativa de a comercializa într-un mod constant și coerent, cu păstrarea trasabilității produsului, prin cooperative, grupuri de producători și prin retailer care de această dată sunt foarte deschiși să cumpere marfă românească. Ion Păunel susține că anul acesta fermierii nu se mai gândesc la profit, ci la cum să își achite datoriile, facturile de inputuri și cum să întrețină cultura pe care au înființat-o.

Sursa: Emisiunea „Agricultura la Raport”, AGRO TV, realizator Ovidiu Ghinea

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole