La finalul şedinţei de Guvern din data de 30 aprilie 2020 au fost adoptate patru măsuri care vin în sprijinul fermierilor români. Cei vizați sunt țăranii şi fermierii care se confruntă cu efectele secetei pedologice extreme şi puternice, precum și sprijinirea apicultorilor și a tinerilor fermieri. O altă măsură importantă aprobată a fost reducerea accizei la motorină în acvacultură.
Plafoanele alocate măsurilor de sprijin cuplat în sectorul vegetal
Prima decizie a Executivului se referă la Hotărârea privind plafoanele alocate măsurilor de sprijin cuplat în sectorul vegetal. Plafonul maxim aprobat este de 85 de milioane de euro, iar beneficiarii sunt circa 41.000 de fermieri din sectorul vegetal care au accesat această măsură de sprijin cuplat. Potrivit Ministrului Adrian Oros, acești bani vor fi recuperați de la Comisia Europeană.
„Anul trecut, la 1 august, fostul guvern a comunicat Comisiei Europene plafoane care a nemulţumit mult pe multe categorii de fermieri. Am revenit acestei decizii, am comunicat CE şi am primit aprobarea să rearanjăm aceste plafoane astfel încât să creăm ecitate şi să asigurăm profitabilitate”, a anunţat Oros.
Programul Național Apicol
Alt act normativ se referă la Programul naţional apicol, care se desfăşoară pe 3 ani. Valoarea sprijinului financiar alocat din bugetul Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale pentru Programul naţional apicol pentru perioada 2020 -2022 este de 150.628 mii lei, din care suma de 75.314 mii lei reprezintă contribuţia Uniunii Europene la programele apicole naţionale
Ca element de noutate, se vor putea finanţa măsuri de asistenţă tehnică consultanţă, promovare a apiculturii şi cumpărarea echipamentelor de procesare şi ambalare.
Stimularea angajării tinerilor
O altă Hotărâre de Guvern aprobată prevede stimularea angajării tinerilor în sectoarele agricultură, acvacultură și industrie alimentară. Valoarea Programului corespunzătoare anului 2020 este 1000 mii lei în limita sumelor aprobate Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale cu această destinație.
„Este un program care vine în sprijinul fermierilor care vor să angajeze tineri, iar statul oferă un sprijin lunar – 1.000 de lei lunar pentru cei cu studii superioare de specialitate, 750 pentru cei cu studii medii şi 500 de lei pentru cei fără studii”, a mai anunţat Oros.
Reducerea accizei la motorina utilizată în acvacultură
De asemenea, Guvernul a aprobat schema de ajutor de stat pentru reducerea accizei la motorină în acvacultură. Suma alocată pentru plata ajutorului destat în anul 2020 este de 1.000 mii lei și se asigură de la bugetul de stat, în limita prevederilor bugetare aprobate Ministerului Agriculturii șiDezvoltării Rurale pe anul 2020, arată documentul oficial.