28 mai 2022 - 12:48

Patronatul Zaharului protesteaza vehement impotriva taxarii bauturilor zaharoase

Dupa ce federația Romalimenta a luat poziție împotriva intenției guvernului de a taxa băuturile care conțin zahăr, iată că și Patronatul Zahărului reacționează vehement, solicitând într-o adresă oficială care cuprinde Comentarii la Nota de Fundamentare a ordonanței de supraimpozitare elaborată de Ministerul finanțelor, să retragă această decizie. Iată mai jos extrase din documentul primit la redacția Agro TV:

”Comentarii la Nota de Fundamentare care insoteste ORDONANȚA privind reglementarea unor măsuri fiscal-bugetare

În ziua de 6 august 2019 a aparut pe site-ul Ministerului de Finante propunerea de Ordonanta si Nota de Fundamentare. Textul marcat cu culoare este preluat din Nota de Fundamentare. Comentariile nu sunt subliniate cu culoare

Statistici oficiale ale Uniuni Europene arata ca ROMANIA NU ESTE O TARA OBEZA SAU CARE ARE O INCIDENTA EXTREMA A DIABETULUI.

Obezitatea nu are legatura NUMAI cu consumul de zahar ci cu NUMARUL EXAGERAT DE CALORII – care nu vor scadea in produsele care inlocuiesc zaharul cu indulcitori (mult mai periculosi din punctul de vedere al sanatatii);

Comentariu si argumente (care este realitatea):

Procentele invocate , de 52%, si 17% sunt (false si) irelevante, deoarece Ordonanta nu se aplica Europei, ci Romaniei. Nici caracterisiticile mondiale ale OMS nu sunt relevante, pentru ca Ordonanta nu se aplica populatiei mondiale.

De ce a false: EUROSTAT2 prezinta urmatoarele date,: Body mass index (BMI) by sex, age and educational attainment level, cu ultima improspatare: 21-03-2019 (!!!) : Incidenta obezitatii: Europa: 15,4% , Romania: 9,1 % .

Ce nu spune Nota de Fundamentare:

Avem cel mai mic numar de cetateni obezi din Europa.  Tarile cu cea mai mare incidenta a obezitatii: Malta (25,2%), Ungaria (20,6%), Marea Britanie (19,8%) , Franta 14,7%, sunt motivate sa introduca programe privind scaderea consumului excesiv, inclusiv taxarea sucurilor. Irlanda a introdus taxarea in mai 2018 iar Marea Britanie, in aprilie 2018.

La capitolul incidenta diabetului , ocupam penultimul loc in Europa, la categoria de varsta 20-79 de ani, si suntem ultimii, la categoria 0-14 ani.

Avem cea mai mica incidenta a obezitatii si a diabetului din Europa:

Supraponderea la tinerii de 15 ani, diferenta intre ani 2001/2002 si 2013/2014/. Se pastreaza locul 4 sub media europeana (acelasi loc 19 in UE28). Acesti tineri insa cresc si ajung sa ocupe pozitia din graficul precedent, locul 28 din UE28, Romania fiind Statul Membru UE cu incidenta cea mai mica a obezitatii.

Concluzia statisticilor oficiale ale Uniunii Europene:

Romania are cea mai mica incicenta a obezitatii , cea mai mica incidenta a diabetului la copii si, la adulti, a doua cea mai mica incidenta a diabetului din Europa!!

Orice taxa VA FI IMEDIAT TRANSMISA IN PRETURI ducand la INFLATIE si EVAZIUNE FISCALA (prin importuri nefiscalizate din tari fara taxa; ca de exempu din Bulgaria).

Oamenii răspund la scumpiri prin trecerea la tipuri mai ieftine ale produsului sau la cumpărături din zone mai ieftine ( piata neagra). Acest lucru conduce mai degrabă la un consum de bauturi de calitate inferioara, decât la un consum mai mic de calorii. Si la cresterea comertului nefiscalizat.

Aparitia sau cresterea unei taxe duce automat la aparitia sau cresterea pietei negre si a evaziunii fiscale (cu care ne-am luptat, puternic, ani de zile, pana la scaderea TVA de la 24% la 9%) inainte chiar de a incepe colectarea taxelor. O parte din produse , prin evaziune, dispar de tot din campul fiscalizarii, nu numai al accizarii, ci si de la TVA , din venituri etc).

Aplicarea unei taxe pe bauturile care contin zahar conduce la consumul altor băuturi bogate in calorii, cum ar fi berea sau vinul – se numeste substituire a produsului in cauza. Sucurile sunt bauturi de socializare, care sunt inlocuite tot cu bauturi de socializare. Apa este o bautura pentru sete, nu de socializare.

Taxele pe alimentele și băuturile răcoritoare energizante apasa cu o pondere mai mare pe veniturile celor săraci decât pe cele ale celor bogați. Acest efect regresiv este mai nociv pentru consumatorii cu venituri foarte mici, care il resimt cel mai tare, si care sunt mai puțin adaptabili la schimbările de preț.

Niciun impact asupra obezității, a altor boli netrasmisibile sau asupra rezultatelor privind sanatatea nu a fost gasit vreodata.

Initiativa legislativa se bazeaza pe ideea ca impozitarea bauturilor racoritoare cu un continut mare de zaharuri ar putea fi o modalitate de a reduce rata bolilor netransmisibile, cum ar fi diabetul , obezitatea sau bolile cardio-vasculare. Nu functioneaza asa.

Concluzia:

Productia interna dispare, incet dar definitiv: si cea de zahar, si cea de sucuri (producatorii vor prefera alte areale fiscale). Cel mai grav, pe termen lung: scaderea consumului de sucuri va duce la cresterea consumului de bere si de vin (ca in Mexic), mai ales de catre cei tineri si foarte tineri, dornici de noi experiente si de „maturitate”.

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.