23 aprilie 2021 - 20:54

Patria Chihlimbarului – comoara din inima judetului Buzau

Colți este una dintre cele mai vizitate localități din județul Buzău. Aici poveștile cu căutătorii de chihlimbar sunt întâlnite la orice pas. Piatra de rumanit a făcut cunoscut numele Buzăului încă din 1920, când în comuna Colți, județul Buzău, s-a început exploatarea organizată a chihlimbarului, producția medie la un metru de galerie fiind, la acel moment, de aproximativ 500 grame.

”Chihlimbarul este o răşină fosilizată de-a lungul a zeci de milioane de ani. Rășina a fost produsă de unele specii de pin (Pinus Succinifera) și prezintă o varietate de culori: de la galben ca mierea, la brun-roşcat sau verde-negru. Începând cu anul 1920, în comuna Colți, județul Buzău, s-a început exploatarea organizată a chihlimbarului, producția medie la un metru de galerie fiind de aproximativ 500 grame. În epocă, prețul chihlimbarului era de 3000 lei/kg. Timp de 10 ani, la Colți, s-au extras în mod sistematizat aproximativ 2000 kg de chihlimbar. În comună există, de asemenea, și un atelier de prelucrare și șlefuire a chihlimbarului unde lucrau mai mulţi săteni, sub coordonarea inginerului Dumitru Grigorescu, concesionarul terenurilor ambrifere din judeţul Buzău”, explică reprezentanții Muzeului Județean.

În timpul celui de-al Doilea Război Mondial, Mihai Antonescu, vicepreședintele Consiliului de Miniștri, Ministrul Afacerilor Străine și Ministrul Propagandei Naționale, a achiziționat o serie de obiecte de chihlimbar și alte produse etnografice românești (covoare țărănești, costume populare, broderii etc) în vederea oferirii lor în scopuri propagandistice și de curtoazie unor înalți demnitari naziști precum Joachim von Ribbentrop (diplomat), mareșalul Wilhelm Keitel (comandant al comandamentului suprem al armatei Germaniei naziste), Hermann Göring (comandantul aviației militare Luftwaffe), Joseph Göebbels (ministrul propagandei) și alții. În ianuarie 1943, cu ocazia împlinirii a 50 de ani, feldmareșalului Göring i s-a oferit, printre altele, și un port-țigaret de chihlimbar românesc (rumanit).

Cele mai frumoase pietre de rumanit dar și podoabe din această piatră rară încă pot fi admirate în Muzeul Chihlimbarului de la Colți care de câteva luni este în renovare, urmând să-și deschidă porțile în partea a doua a acestei luni. 

Autor: Marilena Dinu