21 ianuarie 2022 - 05:01

Apare ”Pașaportul Covid”. Cum arată, la ce folosește

”Paşaportul Covid”, un document care ar urma să ușureze călătoriile în interiorul Uniunii Europene în condiții de pandemie, este în faza de testare și ar urma să poată fi folosit din luna iunie. România va testa sistemul de interconectare pentru certificatele de călătorie pe 21 mai. ”Pașaportul Covid” nu va înlocui pașapoartele obișnuite.

Așa numitul ”pașaport Covid” nu este un document de identitate și nu va permite, folosit singur, călătoriile peste hotare sau legitimarea în fața forțelor de ordine. ”Paşapoartele Covid” sau ”Certificatele digitale verzi” vor dovedi doar că persoanele care le dețin sunt sănătoase sau imune pe moment la virus, în urma vaccinării sau a trecerii prin boală. Deținerea unui ”pașaport Covid” va permite, pe întreg teritoriul Uniunii Europene, eliminarea restricţiilor de testare sau carantină la trecerea frontierei. Aceste noi documente nu sunt obligatorii, dar în lipsa lor călătoriile ar avea de suferit pentru că unele state ar putea alege să nu permită intrarea pe teritoriul național pentru persoanele care nu au un astfel de certificat.

În România, de această chestiune se ocupă Serviciul de Telecomunicații Speciale care anunță că aceste certificate ”vor conţine un cod QR şi se vor putea vizualiza, respectiv descărca dintr-un portal web securizat. Fiecare persoană care s-a vaccinat împotriva COVID-19, care s-a recuperat după această afecţiune sau care deţine un rezultat negativ la testarea COVID-19 în ultimele 72 de ore va putea să descarce gratuit certificatul verde digital. De asemenea, certificatele vor putea fi utilizate şi în format tipărit”.

La ora actuală, Comisia juridică a Senatului a avizat favorabil două propuneri de Regulament al Parlamentului European privind un cadru pentru eliberarea, verificarea şi acceptarea adeverinţelor electronice verzi, adică acele documente interoperabile de vaccinare, de testare şi de vindecare, în vederea facilitării liberei circulaţii în timpul pandemiei de COVID-19. Reprezentanții legislativului de la București dau asigurări că nu este vorba despre înființarea unei noi baze cu date ale cetățenilor europeni. ”Documentul are trei componente: titularul s-a vaccinat şi cu ce tip şi numărul de doze, certifică pentru titular că s-a testat în vederea unei călătorii pe teritoriul unui stat membru şi adeverinţa de vindecare pentru cei care s-au vindecat în urma bolii”, spun reprezentanții comisiei senatoriale.

Serviciul de Telecomunicaţii Speciale, cel care pune acum la punct aplicația pentru ”pașapoartele Covid”, anunță că soluţia tehnică dezvoltată de instituţie va fi interconectată cu cele implementate de către celelalte state membre ale Uniunii Europene pentru a permite eliminarea restricţiilor de testare sau carantină la trecerea frontierei. Testarea va avea loc în data de 21 mai. STS mai transmite că soluția tehnică aleasă include o aplicație web pentru generarea certificatelor şi o aplicație pentru smartphone pentru verificarea certificatelor emise în țară sau emise de alte state. Codul QR din certificat va conține informații de identificare (nume, prenume și data nașterii), precum și informații medicale esențiale, semnate digital, pentru a se garanta autenticitatea datelor. Documentele vor respecta toate regulile de protecție a datelor personale și vor putea fi utilizate la trecerea frontierei, însoțite de actul individual de identitate.