25 iunie 2022 - 20:26

Parlamentul European nu aproba brevetarea plantelor obținute prin metode naturale

Deputații europeni au votat în favoarea unei rezoluții care spune că plantele obținute prin proceduri de selecție tradiționale, precum încrucișarea și selecția, nu trebuie să fie brevetabile.

Deputații se tem că brevetarea soiurilor de plante naturale ar concentra materialul de reproducere a plantelor în mâinile câtorva companii multinaționale puternice. Pierderea varietății genetice ar putea, la rândul său, să pună în pericol siguranța alimentară și să crească prețurile la produsele alimentare.

Controversa se derulează pe fondul a două cazuri în care Oficiul European de Brevete (OEB) a acordat brevete unui soi de roșii cu conținut redus de apă și unui soi de broccoli anticancerigen, care au fost obținute prin încrucișare și selecție, fără manipulare genetică.

- Publicitate -

După o rezoluție a Parlamentului din 2015 și o intervenție a Comisiei din 2016, cazurile sunt discutate în instanță de apel la OEB. Data limită pentru prezentarea declarațiilor scrise este 1 octombrie.

Brevetele

brevetele sunt o formă de proprietate intelectuală care dă proprietarului dreptul de a interzice altora să utilizeze sau să vândă invenția lui; acestea sunt un instrument de încurajare a investițiilor în inovare

invențiile brevetabile trebuie să fie noi, inventive și aplicabile la nivel industrial

Convenția privind brevetul european acordă o excepție de la brevetabilitatea „soiurilor de plante sau animale sau procedurilor esențial biologice pentru producerea plantelor sau animalelor”

cu toate acestea, excepția exclude procedurile microbiologice și produsele lor finale; controversa legată de brevetabilitatea soiurilor de plante obținute în mod natural provine din diferitele interpretări ale acestei excepții.

Excepția amelioratorului de plante

Scopul ameliorării plantelor este de a crea soiuri de plante noi, mai rezistente, mai productive și de mai bună calitate. Inovația în domeniu este esențială pentru a garanta o producție alimentară suficientă la prețuri rezonabile, în special cu schimbarea condițiilor de mediu provocate de schimbările climatice.

În mod tradițional, amelioratorii de plante au reușit să-și protejeze soiurile de plante prin dreptul de proprietate asupra soiurilor de plante. Principala diferență față de brevetare este că dreptul de proprietate asupra soiurilor de plante nu împiedică alți fermieri să folosească soiurile protejate pentru reproducerea și dezvoltarea viitoare a soiurilor noi.

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.