17 octombrie 2021 - 08:31

Părerea fermierilor despre data de referință la bovine: ”Tâmpenie mai mare n-am auzit”

Data de referință pentru Ajutorul Național Tranzitoriu (ANT) la bovine a fost schimbată, în cadrul negocierilor de la Bruxelles, la 2018. Decizia va intra în vigoare, însă, abia din 2023, odată cu noul Plan Național Strategic și noua Politică Agricolă Comună. Chiar și așa, fermierii se declară nemulțumiți de decizie și spun că cel mai normal ar fi fost ca data de referință să se modifice în fiecare an, așa cum se face în cazul ovinelor.

”Am o nelămurire. Am auzit că data de referință pentru subvenția la oi se stabilește an de an. Oare noi, văcarii, avem așa multe vaci de nu putem să le numărăm? Nu este normal ca la oaie să se dea an de an, iar la vacă să se țină cont de o dată atât de veche”, a precizat fermierul Teodor Moșneagu din județul Harghita, în cadrul emisiunii ”Agricultura la Raport”.

”O tâmpenie mai mare decât asta n-am auzit. Care este scopul? Cine a gândit treaba asta care este împotriva naturii? Este de neînțeles”, a adăugat și fermierul Valentin Popa

De altfel, subiectul a fost abordat și de ministrul agriculturii, Adrian Oros, în conferința de presă susținută ieri la sediul MADR. Acesta a precizat că și-ar fi dorit ca data de referință pentru subvenția ANT la bovine să fie 1 ianuarie a fiecărui an, însă propunerea a fost respinsă în cadrul negocierilor de la Bruxelles. În acest sens, Ministerul Agriculturii va căuta alte soluții prin care să se asigure că banii vor ajunge la cei care dețin animalele reale și nu la speculanți.

„Am reușit să schimbăm acea dată de referință la bovine care deranja, dar am vrut s-o schimbăm din 2013 în 2018, nu așa cum am am dorit, ca data de referință să fie data de 1 ianuarie a fiecărui an. De aceea, aici vom vedea care este soluția când vom acorda ANT la bovine, astfel încât marea majoritate a banilor să ajungă la cei care dețin animale reale, apropo de baze de date”, a subliniat Oros.