Parcuri de panouri fotovoltaice pe terenuri agricole – Care sunt condițiile

panouri fotovoltaice

Legea conform căreia parcurile de panouri fotovoltaice pot fi amplasate pe terenurile agricole situate în extravilan creează în continuare multe nemulțumiri în rândul fermierilor. Cu toate acestea, parlamentarii spun că legea a fost concepută în așa fel încât să nu producă efecte negative în agricultură.

În emisiunea ”Agricultura la Raport”, realizatorul Ovidiu Ghinea a dialogat pe marginea acestui subiect cu Emil Dumitru, vicepreședintele Comisiei pentru Agricultură din Camera Deputaților, pentru a afla care a fost raționamentul din spatele acestui act normativ. Iată explicațiile deputatului:

”Uitați-vă la ce se întâmplă cu criza energetică, e clar că trebuie să devenim competitivi. Acum, legat de suprafețele strict din categoriile 3, 4 și 5, scoatere din circuitul agricol presupune anumite condiții, nu se poate scoate din circuitul agricol oricum. De asemenea, procedura prevede că nu se pot scoate mai mult de 50 de hectare.

Vreau să vă precizez de la bun început că capacitatea de transport a energiei electrice nu va putea să suporte o instalare foarte mare de energie regenerabilă, ceea ce înseamnă că, după calculele inițiatorilor, nu vor fi mai mult de 14.000 de hectare la nivel național care să fie afectată de această prevedere. Dacă cineva își imaginează că face un parc de panouri fotovoltaice pe 1.000 de hectare, se înșală amarnic. Pe de-o parte, e procedura de la Direcția de îmbunătățiri funciare din cadrul MADR, care prevede că se pot scoate din circuitul agricol maxim 50 de hectare, iar în plus, capacitatea de transport a energiei electrice nu va putea permite să se poată transporta o cantitate atât de mare de energie. (…) La scoaterea din circuit e vorba de o taxă care înseamnă de trei ori suma prețului de circulație. Deci dacă scoate un teren din categoria a treia de calitate, va trebui să plătească de trei ori suma. Nu știu dacă chiar toată lumea se va îngrămădi să facă capacități de energie regenerabilă pe categoria a treia de calitate.

Dincolo de disputa aceasta vizavi de terenurile agricole, eu vreau să vă spun că Ministerul Energiei pregătește o măsură de 300 de milioane de euro, dedicată agriculturii și industriei alimentare, și aici vorbim de amplasarea acelor panouri fotovoltaice pe acoperișurile halelor de producție”, a precizat Emil Dumitru pentru AGRO TV.

Picture of Ionuț Fîntînă
Ionuț Fîntînă

 NOTĂ  Imaginile folosite au caracter ilustrativ. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

 ATENȚIE!   Orice comentariu trebuie aprobat de un moderator, de aceea pot apărea întârzieri în publicarea lor. Ne rezervăm dreptul de a respinge sau a șterge parțial acele comentarii care nu respectă o conduită civilizată sau sunt contrare normelor legale de comunicare în spațiul public.

Cele mai citite în ultimele zile

PUBLICITATE

  • Banner KWS

  • © AGRO TV 2025 | Toate drepturile rezervate | Este interzisă reproducerea integrală sau parțială, ori distribuirea conținutului, fără menționarea sursei.