PARADOX. Circa 950 mii de oameni sunt afectati de FOAMETE in Romania, tara cu 2/3 de teren agricol

România este una dintre țările cu cel mai mare teren agricol din Uniunea Europeană, circa două treimi din suprafața totală a teritoriului, cu toate acestea resursele nu sunt valorificate nici măcar la jumătate din potențialul posibil. Foametea, fenomen vechi, dar care este încă prezentă și constituie o problemă actuală pentru români, afectând 5% din populația România, ceea ce înseamnă circa 950 de mii de persoane.

„Suntem în fața a ceea ce eu numesc paradoxlui 13. Cu cele 13 milioane de hectare agricole ale României, foametea continuă să afecteze încă 5% din populația României. Așa arată datele statistice oficiale, Ne confruntăm în continuare cu un deficit comercial semnificativ, istoric chiar în anul 2019 în domeniul alimentar. Mai exact de 1,5 miliarde euro, pentru ca noi continuăm să mâncăm mai mult din import decât din producția autohtonă”, a declarat Andreea Paul, Conf.Univ. ASE București și președinte INACO, comunitate non-profit de manageri, consultanți, analiști, experți în domeniul economic, conectată la rețeaua de specialiști în economia de stat și privată din România.

Una dintre cauzele acestei probleme constă în consumulul în mare parte a produselor alimentare din import decât din producția autohtonă. Datele statistice arată următoarele:

Importuri de carne de 1 miliard de euro, de legume și fructe de 1 miliard de euro, de lapte de 0,3 miliarde de euro – în condițiile în care 2/3 din suprafața țării poate fi considerată suprafață agricolă.

Acestea sunt cifrele dure ale anului 2019, când deficitul comercial la alimente și produse agricole a fost de un istorc 1,5 miliarde. Doar circa o treime din ce consumă România e produs în interiorul granițelor sale. Asta în condițiile în care producătorii agricoli români au marfa pe stoc.

Susținerea fermierilor locali

Ministrul Agriculturii a subliniat că este foarte importantă promovarea și susținerea producătorilor român. Eforturilor Ministerului Agriculturii nu sunt suficiente, prin urmare trebuie  să se implice și autoritățile locale pentru că fiecare zonă are o specificitate. Trebuie sprijinite acele activități care sunt brand local.

Responsabilitățile consumatorului

 

Din punct de vedere al consumatorului preocupat, Adrian Oros a afirmat: „Puteti face două lucruri: cereți produse  românești când intrați într-un magazin, iar dacă nu găsiți, căutați în alt magazin. Apoi, trebuie să spunem și copiilor: produsele românești sunt cele mai bune. Dacă facem asta, toți comercianții vor căuta să aibe pe rafturi prod românești”.

Toată lumea câștigă din asocierea în cooperativă

„Dorim să sprijinim cooperative, să depoziteze, să prelucreze, să proceseze, să existe valoare adăugată cât mai mare. Am avut modificări legislative pentru a încuraja această atitudine. Vrem să consolidăm încrederea că toată lumea câștigă din asocierea în cooperativă”, a spus Adrian Oros în cadrul unui eveniment organizat online.

 

Problema a fost dezbătută în cadrul unei conferințe live: #CovidAgri: Cum (re)învățăm România să se hrănească. Resetarea agriculturii și scurtarea lanțului de la producător la consumator. Evenimentul a fost organizat cu sprijinul Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale, Federației Naționale PRO AGRO și Asociației Fermierilor din România.

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole