29 iulie 2021 - 06:17

Pandemie sau nu, traditiile merg mai departe in ruralul romanesc

Tradiția, poarta spre veșnicie, dăinuie în Muntenia dintotdeauna și se deschide larg celor dornici să îi treacă pragul. În centrul județului Argeș, în comuna Bradu, viețuiesc peste 7.000 de suflete care acum, în preajma Sărbătorilor Pascale, cu mic cu mare, respectă cu sfințenie obiceiurile moștenite din moși-strămoși. Numai că în acest an starea de urgență a învăluit într-o lumină schimbătoare, dar din fericire temporară, aceste tradiții. Așa se face că în duminica Floriilor, când credincioșii din cele trei parohii nu au mai avut voie să meargă la slujbe, au primit acasă mlădițele de salcie sfințite de către preoți.

O echipă de voluntari formată din angajați ai primăriei Bradu, împreună cu tineri din comună, echipați cu măști și mănuși, au trecut pe la fiecare gospodar și au împărțit crenguțele despre care se crede că sunt aducătoare de noroc și sănătate, iar acolo unde nu a răspuns nimeni au lăsat mlădițele în poartă.

Gospodarii au fost mulțumiți că măcar așa au avut parte de o fărâmă de binecuvântare în case, iar veștile bune nu se opresc aici. Încurajați și fericiți totodată că gestul lor a adus bucurie și speranță în sufletele tuturor, și mai mulți brădeni s-au alăturat echipei de voluntari, care în noaptea de înviere vor duce Lumina Sfântă la fiecare dintre enoriașii celor trei parohii din comuna Bradu. Au fost cumpărate deja candelele necesare care luminează viața și sufletele credincioșilor, chiar dacă nu se vor mai putea întâlni cu toții să își aducă vestea Învierii Domnului, spune Dan Stroe, primarul comunei argeșene.