16 mai 2022 - 07:57

Doctor veterinar: ”Pandemia noastra principala – pesta porcina africana”

Pesta porcină africană – principala pandemie cu care se confruntă România! Sectorul agricol românesc trece prin clipe grele în aceste momente. Pe de-o parte, seceta a distrus culturile agricole din multe zone ale țării. Pe de-asupra, pandemia de coronavirus a afectat întreaga societate, iar efectele sunt vizibile și în cazul agriculturii. În situația cea mai dramatică, însă, se regăsesc crescătorii de porci. Aceștia se confruntă de mai bine de trei ani cu pesta porcină africană, virus care decimează efectivele de suine din România.

Invitat în emisiunea ”Agricultura la Raport”, Adrian Balaban, doctor veterinar și fermier, a explicat consecințele devastatoare ale PPA în economie, atât la nivelul țării noastre, cât și la nivel global.

”Situația crescătorilor de porci din România se înrăutățește pe zi ce trece. Din punctul nostru de vedere, anul acesta a fost cel mai greu. Evoluția pandemiei noastre principale, peste porcină africană, nu a stagnat deloc, ba chiar a evoluat destul de mult. Nu știu dacă mai sunt județe unde nu evoluează pesta porcină africană, poate mai sunt care nu au deocamdată la porcul domestic, dar au la porcul sălbatic.

Anul acesta, numărul focarelor identificate a fost mult mai mic, dar cred că acest lucru se datorează evoluției celeilalte pandemii, Covid- 19, care a făcut să treacă un pic atenția și disponibilitatea de a identifica focarele de pestă porcină africană. Cred că și capacitatea laboratoarelor a scăzut, mulți laboranți mergând către Covid. Cred totuși că ar trebui să împărțim atenția. Discutăm de două afecțiuni virale.

Într-adevăr, coronavirusul afectează direct sănătatea oamenilor, într-o anumită măsură, iar PPA afectează doar partea economică. Nu putem compara impactul lor asupra societății per ansamblu. În schimb, implicațiile economice ale pestei porcine africane la nivel global sunt catastrofale. Cifrele despre care se discuta la începutul anului 2020 arătau un deficit de carne de porc care nu ar fi putut fi acoperit de producția de la restul speciilor de interes economic – vită și pasăre.

Acest lucru a trectu cumva pe plan secundar, iar zona care avea cel mai mare deficit este zona de unde a plecat și pandemia de Covid – China și zona de sud-est a Asiei – iar atenția a fost oarecum divagată în direcția cealaltă.

Nu avem nicio soluție de combatere pentru pesta porcină africană în momentul de față. Ca să fac o paralelă un pic forțată între cele două pandemii, în cazul pestei porcine africane, 100% din animalele care intră în contact cu acest virus vor manifesta semne de boală, iar 99,5% vor deceda. Oricum ar fi, implicațiile economice asupra crescătorilor de porci sunt dramatice. La Covid, vedem că nu toți oamenii sunt în egală măsură susceptibili la a contacta și a manifesta simptome, pe când în partea cealaltă, toți porcii sunt susceptibili”, a explicat Dr. Adrian Balaban pentru AGRO TV.

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.