21 ianuarie 2022 - 03:39

Pandemia a lovit și în consumul de mititei

De peste un an de zile, grătarul pe care sfârâiau zemoșii mititei, în pădurile de pe lângă marile orașe, pentru mulți a devenit istorie.

Restricțiile impuse din cauza pandemiei de COVID-19 au venit la pachet cu schimbări în comportamentul de consum al românilor și asupra modului în care aceștia se raportează la hrană.

De altfel, pasionații de grătare din România s-au reorientat în pandemie către produsele din carne (printre care și mititei) în ambalaje cu gramaje mai mici.

„Restricţiile impuse de pandemie s-au răsfrânt, aşa cum era de aşteptat, şi asupra modului în care socializăm şi ne raportăm la hrană. Dacă în trecut vorbeam de milioane de mici care se consumau de 1 Mai, acum se cumpără în casolete mai mici, strict pentru consumul unui număr redus de persoane. Nu se mai fac stocuri, se cumpăra cât se consuma. Aceeaşi tendinţă o întâlnim şi în cazul produselor din carne unde se caută gramajele mai mici”, a declarat pentru Agerpres, Dana Tănase, director executiv al Asociaţiei Române a Cărnii (ARC).

În anii de dinainte de pandemie, statisticile ARC arătau că numai în preajma zilei de 1 Mai se înregistra pe piaţa locală un consum de 30 de milioane de mititei, iar raportat la populaţia activă, reieşea că un român consuma mititei într-o zi, cum era cea de 1 Mai, cât pentru o lună întreagă.

În 2021, Paştele şi 1 Mai cad în aceeaşi perioadă, ceea ce va aduce un consum mai mare de carne miel sau produse specifice sărbătorilor pascale decât de mititei. Numărul de miei sacrificaţi în acest an de Paşte va fi aproape similar cu cel de anul trecut, când au fost sacrificate aproximativ două milioane de capete, însă în ceea ce priveşte specialităţile de Paşte, cum ar fi drobul, unii procesatori înregistrează deja o creştere a vânzărilor cu 14%, comparativ cu anul trecut.

Conform datelor ARC, un român consumă în medie în jur de 14,7 kilograme pe an de produse din carne, acesta fiind un consum oarecum stabil în ultimii ani.

„În ceea ce priveşte carnea de oaie şi de capră este ştiut faptul că românul consumă ocazional, în special de Paşte, cantitatea totală/an/locuitor fiind în jur de 2,5 kilograme. Pentru carnea de vacă consumul este de aproximativ 5,4 kilograme/cap/an, la porc de 38 kilograme/cap/an, iar la pasăre de 27,8 kilograme/cap/an”, a conchis Dana Tănase.