Seceta își spune cuvântul și anul acesta în regiunile de sud și sud-est ale României, iar fermierii își fac deja scenariile cele mai negre legate de culturile însămânțare în această toamnă. În unele zone, cum ar fi județul Teleorman, pământul este uscat complet și seamănă mai mult cu un deșert.
Lui Marian Popa, fermier cu experiență din județul Teleorman, situația actuală îi aduce aminte de ceea ce a trăit în 1982, când județul său a fost lovit de o secetă cruntă și nu s-a recoltat aproape nimic.
”Eu, în 42 de ani de activitate, de vreo 2-3 ori am întâlnit o asemenea situație. Îmi aduc aminte de vremuri extrem de triste, 1982, când Teleormanul nu a făcut grâu deloc. Eu am recoltat, la vremea aceea, 60 de tone de grâu pe 600 de hectare; am fost un caz fericit, alții nu au recoltat niciun bob.
Istoria se repetă, se observă căldura aceasta excesivă, lipsa de precipitații, se accentuează niște fenomene. Situația este critică pentru că se repetă. (…) E trist să merg pe câmp și să văd că arată ca-n Sahara, adică praf, lipsă de umiditate, vânt, soare. Orice, dar numai temperat continentală nu mai e clima în zona noastră”, a precizat Marian Popa în emisiunea ”Agricultura la Raport”.
Fermierul spune că grâul și rapița semănate de el au răsări, însă sunt culturi ”mințite”, pentru că nu au apa necesară să se dezvolte mai departe. Astfel, fermierul și-a făcut deja planul pentru schimbarea culturilor, în cazul în care ploile nu-și vor face apariția.
”Am semănat 600 de hectare de grâu, 300 de hectare de rapiță, asolamentul se menține și avem și planul de a reînsămânța sau a schimba cultura, să înlocuim rapița cu floarea soarelui. (…) Ieri am făcut o vizită în câmp, a încolțit și grâul, și rapița. E o situație critică pentru că deja cultura e mințită. Ca să se refacă umiditatea la capacitatea de câmp, trebuie minimum 200-300 de litri într-o perioadă scurtă”, ne-a mai spus Marian Popa.
Un răspuns
Nu sint sisteme de irigat in județul dumneavoastră