Pagubele provocate de seceta se vor acoperi dupa rectificarea bugetara. Si cand va fi asta? 

Despăgubirile pentru fermierii care au culturi afectate de secetă vor fi facute imediat după rectificarea bugetară- a incercat sa linisteasca spiretele ministrul Agriculturii, aflat recent in Arges. Despre data la care se va face aceasta rectificare bugetara, nu s-a facut nicio precizare.

Adrian Oros, ministrul MADR:

„O parte din suprafeţele însămânţate în toamnă, adică 1,2 milioane hectare din cele 2,9 milioane hectare însămânţate în toamnă, au fost calamitate într-o proporţie mai mare de 30%, fapt pentru care fermierii vor primi despăgubiri, aşa cum am spus în luna martie. Aceste despăgubiri sunt în cuantum de aproximativ 200 de euro pe hectar şi vor fi virate în conturile fermierilor păgubiţi imediat după rectificarea de buget. Este vorba de o sumă de 1,2 miliarde de lei, care este cuprinsă într-o ordonanţă care a fost notificată, aprobată de Comisia Europeană ca schemă de sprijin”, a declarat Oros în cadrul unei conferinţe de presă.

Birocratii din ministerul Agriculturii “au incercat sa monitorizeze evolutia stocurilor si capacitatile de procesare” in conditiile in care nu se stie care vor fi consecintele acestei pandemii asupra agriculturii si industrie. 

Iata declaratia ministrului Oros, legata de aceasta monitorizarea:

„Anul acesta a fost un an mai deosebit. Din păcate, peste criza datorată evoluţiei pandemiei COVID-19 s-a suprapus o secetă extremă şi puternică, nemaiîntâlnită în ultimii 10 ani (…). În această perioadă, la nivelul Ministerului Agriculturii am încercat să monitorizăm pe de o parte evoluţia stocurilor şi a capacităţii de procesare, pentru că nu ştiam cât va dura criza şi care vor fi consecinţele acestei crize asupra agriculturii şi industriei alimentare. Pe de altă parte, ne interesa foarte mult să monitorizăm şi preţurile. De asemenea, ne interesa foarte mult să evaluăm stocurile pentru produsele de bază”.

In rest ramane cum s-a stabilit in vechime: „Cine poate oase roade, cine nu nici carne moale!”

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

1 COMENTARIU

  1. Seceta extrema nemaintalnita in ultimii 10 ani? Da in ultimii 11 ani a mai fost? Ministrul asta vrea sa bagatelizeze un fenomen extrem care poate duce la falimentarea a zeci de mii de fermieri! 1 miliard de lei despagubiri echivaleaza cu pensiile speciale si ilegale pe o luna de zile! Asta e grija guvernului pentru agricultura.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole