25 ianuarie 2022 - 09:40

Pagubele provocate de inundaţii, luate miercuri în calcul la rectificarea bugetară

Premierul Florin Cîţu le-a cerut, marţi, prefecţilor să finalizeze rapid evaluarea pagubelor în zonele afectate de inundaţii în această perioadă, în vederea alocării resurselor necesare, la rectificarea bugetară.

„Mâine (miercuri – n.r.), în şedinţa de guvern se aprobă hotărârea cu resursele financiare, din Fondul de Intervenţie, pentru reparaţiile făcute de la începutul anului şi până acum în urma evenimentelor meteorologice. Asta înseamnă că ar fi bine ca ceea ce se întâmplă acum să fie evaluat rapid ca să putem să alocăm resursele la rectificarea bugetară. Şi aş vrea să aveţi evaluările la faţa locului rapid, apoi, Prefectura ştie foarte bine procedura, trimiteţi către Ministerul Dezvoltării evaluările ca să putem să avem la rectificarea bugetară resursele alocate pentru ceea ce se întâmplă în acest moment”, le-a cerut Cîţu prefecților la videoconferinţa convocată pe tema distrugerilor provocate de inundaţii, informează AGERPRES.

Șeful Executivului a arătat că, potrivit unei situaţii realizate de Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă, doar marți s-au înregistrat efecte ale inundaţiilor în 34 de localităţi din 14 judeţe, printre care Alba, Argeş, Botoşani, Braşov, Cluj, Caraş-Severin, Dâmboviţa, Hunedoara, Olt, Prahova, Sibiu şi Timiş. Totodată, de la 15 iulie până astăzi, au fost afectate de inundații 80 de localități din 20 de județe.

Cîțu le-a transmis însă prefecților că așteaptă în continuare informații coerente cu privire la zonele afectate de inundații, pentru a se putea asigura că deciziile sunt cele mai potrivite și sunt implementate cât mai rapid.

„Vreau să mă asigur în timpul acestei videoconferinţe că ştim exact ce avem nevoie în plan local ca nimeni să nu sufere în perioada următoare. Şi domnul Bode este de faţă în cadrul videoconferinţei şi domnul Arafat, pentru a mă asigura că deciziile vor fi implementate cât mai rapid. Noi am auzit asta şi când mai discutam despre inundaţii, de fiecare dată, că totul este sub control, aş vrea să cântăriţi foarte bine când spuneţi acest lucru: totul este sub control. Să ne asigurăm că aşa este pentru că am informaţii care vin, pe de-o parte, de la primari, pe de altă parte, de la oamenii noştri şi atunci vreau să le clarificăm. Ce iese în presă, dacă nu e adevărat, să combatem imediat, dar informaţiile trebuie să fie foarte clare şi de aceea aş vrea să clarificăm aceste lucruri”, a subliniat Cîţu.
Prim-ministrul le-a mai cerut prefecţilor ca în cadrul videoconferinţei să precizeze care sunt nevoile din judeţele pe care le reprezintă şi dacă mai sunt situaţii de maximă urgenţă, dacă mai sunt persoane izolate sau în pericol, ori dacă mai există zone unde traficul rutier sau feroviar este întrerupt.